Slovenija
52 ogledov

Odpuščanje tudi v muzejih

Aleksandra Berberih Slana mediaspeed
Stari minister predlagal delo od doma, volontersko pripravništvo in neplačan dopust.

“Največ težav bomo v prihodnje imeli manjši zavodi s področja kulture, ki imamo najmanj zaposlenih. Glede na varčevanje bo treba odpuščati,” pravi Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve 
Maribor.

Navodila pred odhodom

Direktorica opozarja na navodila za zniževanje stroškov prejšnjega ministra Žige Turka tik pred odhodom prejšnje vlade. Dopis z datumom 7. januar je v kulturne zavode po Sloveniji prispel komaj 21. marca.

Kot varčevalni ukrepi se med drugimi omenjajo zmanjševanje zaposlenih, skrajšan delovni čas, volontersko pripravništvo, premestitve na nižje plačana delovna mesta pa tudi morebitno delo od doma.

Minister je zapisal tudi napotke, kako to izvesti brez zapletov. “Eden izmed predlogov je tudi enomesečni neplačan dopust za zaposlene. Kako naj tisti, ki imajo kredite, ta mesec preživijo?” se sprašuje Berberih Slanova.

Brez opozorila manj denarja

Kulturni zavodi po Sloveniji so doživeli hladen tuš že sredi marca, ko so prejeli od deset do 12 odstotkov manj sredstev za plače. “Ni bilo ne obvestila ne opozorila. Nekateri kolegi so imeli ta mesec težave z izplačilom plač,” dodaja direktorica.

“Ostro protestiramo. Ob takšnem znižanju mase plač ni mogoče zagotoviti nemotenega delovanja zavodov. Od nove vlade pričakujemo, da se bo do tega problema čim prej opredelila,” so zapisali na Svizu.

Komentarjev 1
  • Kamel Kamelič 20:17 30.marec 2013.

    kaj se tota debela babura oglaša, celi muzej je spravla na kant, dela brez strokovnega znanja. krade iz depojev, in si lasti zasluge dela vsakega zaposlenega.najbolj srečni, da je dobila drugi mandat so na bivši šoli, ker so se ...prikaži veče že bali da se bo vrnila