Slovenija
21 ogledov

Odpuščene ovadili, plač niso vrnili

Ivan Simčič in Karl Erjavec Igor Zaplatil / Delo
Čistka. Ali je med ovadenimi, ki so goljufali pri izobrazbi, tudi Simič, Mors ne sme izdati.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je v zadnjih šestih letih na pristojna državna tožilstva podalo 58 kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. Ovadili so svoje nekdanje zaposlene, ki so uporabili ponarejene ali spremenjene listine o izobrazbi. “Največ kazenskih ovadb, in sicer 46, je bilo podanih leta 2006,” so povedali na Morsu. Dela plače, ki so ga kot zaposleni neupravičeno prejemali na podlagi take izobrazbe, pa odpuščeni niso vračali.

Čistka pod Virantom

Med letoma 2005 in 2007 so namreč v celovitem pregledu izobrazbe vseh javnih uslužbencev ugotovili, da je 85 zaposlenih na Morsu predložilo ponarejene listine o izobrazbi. Pregled je takrat naročilo ministrstvo za javno upravo pod vodstvom zdajšnjega predsednika državnega zbora Gregorja Viranta.

Mors potrdil goljufijo

Med odpuščenimi je bil tudi sedanji poslanec stranke Desus Ivan Simčič. “Imenovani je bil pripadnik stalne sestave Slovenske vojske do junija 2007 in je bil v skupini zaposlenih na Morsu, pri katerih se je ob ugotavljanju verodostojnosti dokazil o doseženi izobrazbi, predpisani za določeno delovno mesto, ugotovilo, da ta niso verodostojna,” so potrdili na Morsu. Ali je med ovadenimi tudi on, na Morsu zaradi varstva osebnih podatkov ne smejo povedati.

Komentarjev 4
  • gec 13:25 20.februar 2012.

    v naslovu ste napisali simič...

  • KOJAK 17:41 19.februar 2012.

    Nimaš kaj razumet! Poslanec SDS - Branko Marinič, je goljufal pri izpitu iz nemščine, saj je nanj poslal nekoga drugega, naslednji teden se bo začela razprava na sodišču... je pa zanimivo, da je še vedno v SDS in celo na ...prikaži več novo izvoljen poslanec.

  • 1111 17:21 19.februar 2012.

    ...baraba, barabo ščiti...Desus, stranka upokojencev???? ...stranka bedakov, z predsednikom na čelu!!!