Slovenija
4 ogledov

Odpustek za črnograditelje

Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Žurnal24 main
Veljati je začela novela zakona o graditvi objektov, ki predvideva moratorij na rušenje nedovoljenih gradenj, za katere so že izdane inšpekcije odločbe za odstranitev objekta. Odlok izvršbe se dovoli le enkrat.

Dopolnitev zakona predvideva enoletni moratorij na rušenje stanovanjskih stavb, v katerih bivajo ljudje, in gospodarskih stavb, v katerih se neprekinjeno opravlja gospodarska dejavnost in bi zavezanec v primeru rušitve izgubil edini vir dohodka oz. bi mu grozila hujša gospodarska škoda ali pa bi bila odločitev inšpekcije razlog za odpuščanje delavcev.

Za nevarne gradnje brez moratorija

V skladu z zakonom se lahko izvršba na podlagi predloga zavezanca odloži največ enkrat.
Če je lastnik objekta dal pobudo za spremembo prostorskega akta, ki jo je občina že vključila v postopek sprememb prostorskega akta in se je pisno opredelila, da jo bo upoštevala pri naslednjih spremembah, se izvršba odloži za največ tri leta, v primeru, ko je inšpekcijski zavezanec vložil popolno zahtevo za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja, pa odlok velja do izdaje gradbenega dovoljenja.

Moratorij se ne bo uporabljal v primerih, ko je bila gradnja začeta po uveljavitvi tega zakona. Moratorij prav tako ni predviden za druge kršitve v zakonu in za nevarne gradnje.
Predlog zakona ne pomeni legalizacije objektov, ampak samo odlok za izvršbo inšpekcijske odločbe, če je ta že izdana.

Zakon predvidoma marca 2014

Gre tako za začasno rešitev v pričakovanju sprejema sistemskega zakona, s katerim se bodo uredili pogoji za legalizacijo neproblematičnih gradenj. Zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj naj bi bil sprejet marca 2014.

Z moratorijem naj bi se v enakopraven položaj postavilo državljane, katerim so že bile izdane inšpekcijske odločbe, in tiste, ki še nimajo odločb oz. zoper njih še ni uveden inšpekcijski postopek, pa bi njihovi objekti lahko bili predmet legalizacije. Moratorij je tudi odgovor na nekaj medijsko odmevnih zgodb odstranjevanja nedovoljenih objektov v zadnjem času.

Komentarjev 15
  • dragec 09:18 29.december 2013.

    NO...NO... NI LEPO GOVORITI TAKO GRDO, TI ORGANI SO LEPI , LEPŠI OD MALIH, UMAZANIH, MLITAVIH MOŠKIH ORGNIH

  • 1111 08:48 29.december 2013.

    ...in to naj bi bila pravna država, to naj bi bila poštena Alnka, to naj bi bila država prijazna državljanom...SRAMOTA...en kup gnoja, ki smrdi iz dneva v dan več...KDAJ BO PRIŠEL DAN, KO VAS BOMO POSPREMILI IZ STAVB Z BRCAMI IN KLOFUTAMI?

  • Kofetkarica Katka 08:43 29.december 2013.

    Ok, potem pa hiško, ki ste na gorenjskem porušili nazaj za lepo postavite, tako bi bilo pošteno do vseh državljanov. Gospodu se pa javno za storjeno krivico opravičite.