Slovenija
29 ogledov

Odrekanje za državo

Janez Posedi Saša Despot
Interventni zakon. Posedi bi pol leta ohranil zamrznitev plač v javnem sektorju, Janša bi znižal plače funkcionarjem.

Predlogi. Marca bodo, če bodo vodili vlado, v SDS z rebalansom proračuna predlagali še druge ukrepe, je ob predstavitvi prvega, desetodstotnega znižanja plač javnim funkcionarjem povedal predsednik SDS Janez Janša.

Med ukrepi bi bile še druge zamrznitve in zmanjšanja. "Če bi bil zelo konkreten, bi si zmanjšal manevrski prostor v socialnem dialogu," je dodal in ni želel izdati, kakšni konkretno bi bili ti ukrepi. Želi pa, da bi se plače funkcionarjev znižale že v tem sklicu parlamenta, saj bi bila to "dobra popotnica". Na leto bi s tem prihranili do deset milijonov evrov.

"Očitno so v poslanski skupini SDS na kolegiju prejšnji teden spali in so se zdaj zbudili," pa je bil do predloga kritičen vodja poslancev SD Dušan Kumer. SDS namreč ni podprla obravnave interventnega zakona kljub predlogu, da se črtajo vsi členi razen zamrznitve plač funkcionarjem.

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam pa je včeraj predlagala, naj se socialni partnerji na ekonomsko-socialnem svetu dogovorijo, da naslednjih šest mesecev ne bo nobenih aktivnosti, ki bi imele negativne posledice za javne finance. To bi bilo, kot je pojasnil predsednik Pergama Janez Posedi, dovolj časa za trezen razmislek o interventnih ukrepih, bi pa medtem plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialni transferji ostali zamrznjeni. Razen nadomestil za brezposelnost, ki se po Posedijevem mnenju ne bi smela znižati.

Komentarjev 1
  • privat 19:17 15.november 2011.

    vsi naj dobijo le socialo...od delovcev do ministrov...pač 270??€TO je znesek ,ki ga sami predpisujejo da lahko nek človek preživi...kaj pa so oni ,da se tega nedržijo??Delajo nič kakor socialni problemi...