Slovenija
12 ogledov

Odrekli smo se blokadi

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
Ko bo sporazum ratificiran, Slovenija ne bo imela pravice do ponovne blokade hrvaških pogajanj z EU. Petrič in Vidas naj bi bila dva od petih arbitrov.

Člen 9. Če bo sporazum ratificiran, se je Slovenija odpovedala možnosti, da bi zaradi meje znova blokirala katero od poglavij v hrvaških pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo (EU), trdi hrvaški Jutarnji list.

Borut Pahor je storil kazniva dejanja s podpisom arbitražnega sporazuma, ko je omogočil tujcem, da bodo avtoritativno odločali o ozemlju in morju, ki sta sestavni del Republike Slovenije, trdijo v društvu Hervardi, ki je Pahorja ovadilo.
Romantika v Stockholmu
"Republika Slovenija umakne pridržke k odprtju in zaprtju pogajalskih poglavij, ki so povezana s sporom. Pogodbenici se vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko negativno vplivali na pristopna pogajanja," piše v devetem členu sporazuma, ki sta ga včeraj v Stockholmu podpisala slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor. Kot predsedujoči EU je kot priča za mizo sedel še švedski premier Fredrik Reinfeldt.

"Kako fantastičen dan," je ob podpisu vzkliknil Pahor. Ker ga je Kosorjeva tako zasipala s komplimenti, je pripomnil, da bi mu moralo biti "kot sramežljivemu moškemu skorajda nerodno". Takoj je moral odgovoriti tudi na resno vprašanje, ali bo – če bo referendum – svoj mandat vezal na zaupnico. Dejal je, da svoje politične kariere ni vezal na ureditev vprašanja meje in da ne bo dejal, da ob neuspehu na referendumu odstopa.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Presojali bodo ...
Če sporazum uspe in bo o meji odločalo pet arbitrov, bo po naših informacijah v petčlanski arbitražni tribunal Slovenija imenovala Ernesta Petriča, Hrvaška pa Davorja Vidasa. Preostale tri člane bosta državi izbrali s seznama, ki ga bo ponudila Evropska komisija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.