Slovenija
47 ogledov

Odrekli so se centralnemu ogrevanju

“Takšen odklop smo že dosegli na obrtno-podjetniški zbornici Piran, kjer so se s Žurnal24 main
Ogrevanje. Odvetnik nezadovoljne uporabnike poziva, naj ne plačujejo računov.

Vse prizadete lastnike pozivam, naj preprosto prenehajo plačevati račune za ogrevanje, če njihovo stanovanje ni primerno ogrevano. Stranki namreč ni treba plačevati računov za ogrevanje, če dobavitelj energije ne poskrbi za delovanje sistema,” pravi odvetnik Bojan Hojnik, lastnik stanovanja v Luciji.

Izvedenec strojne stroke
Kot pravi, je že po lanski ogrevalni sezoni večkrat pisno pozval upravnika in dobavitelja energije Ogrevanje Piran, naj sistem usposobijo. Ker pa niso naredili ničesar, je letos tudi sam prenehal plačevati račune. Hojnik svetuje, naj si ljudje pred prenehanjem plačevanja priskrbijo dokazila, da druga pogodbena stranka svojih obveznosti ne izpolnjuje.

Najgospodarneje bi bilo, da več lastnikov sodišču predlaga zavarovanje dokaza s postavitvijo izvedenca strojne stroke, ki naj ugotovi (ne)ustreznost ogrevanja stanovanj in vzrok za nedelovanje sistema ogrevanja,” pojasnjuje in dodaja, da bodo lahko tako ugovarjali zahtevku dobavitelja, da je račune izstavljal neupravičeno.

Osnovni stroški še vedno
Lastniki se lahko tudi odklopijo od sistema ogrevanja, vendar je treba podpisati soglasje vseh lastnikov bloka. “Če bi ljudje prenehali plačevati račune, bi nastala prava anarhija,” odgovarja Srdjan Purič, direktor Ogrevanja Piran, in dodaja, da je blok možno izklopiti iz sistema daljinskega ogrevanja, ker pa je naprava še vedno v bloku, je treba vseeno plačevati osnovne stroške ogrevanja, samo variabilnega dela ne.

Znova opozarja na številne dejavnike, ki vplivajo na stroške ogrevanja: izolacija, nelegalno ogrevanje zastekljenih balkonov ali celo uporaba daljinskega ogrevanja za ogrevanje vode za umivanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.