Slovenija
5210 ogledov

Odrezali so jih: Sledilniku za covid-19 brez pojasnil onemogočili delovanje

Sledilniku za covid-19, ki s pomočjo znanstvenikov prostovoljcev skrbi za analizo podatkov o epidemiji v Sloveniji, so pristojno onemogočili dostop to podatkov o okužbah.

„Včeraj smo bili obveščeni, da ne bomo več prejemali jutranjega zbirnega poročanja števila laboratorijsko testiranih in prvič pozitivnih vzorcev na SARS-CoV-2. Pričakujemo, da bodo podatki še vedno na voljo v popoldanskem poročilu NIJZ, smo pa tako izvzeti iz pomembnega podatkovnega toka,“ so sporočili ustvarjalci Sledilnika.

V projekt je vključenih več kot 200 ljudi, dnevno aktivnih je 70, med 20 in 30 pa jih Sledilniku posveča po več ur dnevno. Med njimi so statistiki, matematiki, programerji, fiziki, zdravniki, kemiki, biologi, humanisti, družboslovci, oblikovalci, režiserji ... "Mi smo odprta skupnost, kdor koli je pripravljen pri tem sodelovati, je toplo vabljen v naše vrste," je za 24ur povedal eden od ustanoviteljev, Luka Renko.

Pojasnili so, da bodo dnevna poročila še objavljali, le za obliko in frekvenco še ne vedo. Dodajajo, da ne gre za odločtev vlade, da pa bi splošna ureditev statusa podatkov o Covid-19 pomagala. "Z vsemi vpletenimi nadaljujemo dialog in skušamo razumeti razloge, najti rešitve," so še zapisali.

"Tudi v prihodnje bodo dobivali podatke. Zapletlo se je, ker se zbiranje podatkov prenaša z ene na drugo institucijo. Tudi mi smo bili danes v časovni stiski zaradi tega. Čeprav vlada nima nič s tem, se jim v vladnem imenu opravičujem," je na novinarski konferenci na vprašanje o razlogih za prekinitev oddajanja podatkov odgovoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

 

Komentarjev 11
  • res.no 16:50 04.december 2020.

    seveda vlada nima nič s tem, kdo pa ima vesoljci... namesto vas vladnih in državnih služb so zastonj opravljali, delo, ki bi ga morali ažurno delati nijz... namesto,da bi se jim zahvalili, jih pa odrežete... to samo kaže nizkotno ravnanje ...prikaži več in nizkotne sposobnosti te oblasti in tudi njej pripete politične svetovalne skupine

  • Ender3 15:16 04.december 2020.

    Pričakovano, vse informacije filtrirajo, po potrebi prirajajo. A to še ni vse, zamujajo tudi pri poročanju europski CDC, ki nas označijo s sivo, namesto rdečo. Sramotno in zavržejo je početje tistih, ki stojijo v ozadju, le kakšen je njihov interes.?

  • SVOBODA 14:09 04.december 2020.

    Banda sektaska smrdljiva