Slovenija
7830 ogledov

Odškodnin ne bo, po 20 letih sramoten konec postopka proti Telekomu

Kabli Shutterstock
Agencija za varstvo konkurence (AVK) je skoraj 20 let po uvedbi ustavila postopek proti Telekomu Slovenije zaradi očitkov zlorabe prevladujočega položaja.

Gre za vsiljevanje ISDN-priključkov, vsem, ki so želeli ADSL internet, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe. Do ustavitve prihaja devet let in pol po izdani odločbi, ki jo je sodišče pozneje odpravilo.

AVK je postopek uvedla 4. oktobra 2004 po uradni dolžnosti, in sicer na podlagi prijave potrošnika zaradi očitka zlorabe prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja, ker da je operaterjem oz. internetnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL s predhodnim zakupom ISDN-priključka s strani končnih uporabnikov.

Odločba: zloraba je bila

Konec oktobra 2013 je AVK z odločbo ugotovila, da je Telekom od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 prevladujoči položaj res zlorabljal, kar je po Telekomovi sprožitvi upravnega spora sprva potrdilo tudi Upravno sodišče RS.

A največji slovenski telekomunikacijski operater je na Vrhovno sodišče RS vložil zahtevek za revizijo postopka in vrhovni sodniki so mu 9. decembra 2014 ugodili ter zaradi zmotne uporabe materialnega prava odločbo razveljavili, zadevo pa vrnili upravnemu sodišču v novo sojenje.

To je v drugo Telekomu Slovenije ugodilo in odpravilo odločbo AVK ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje na agencijo.

Telekom Slovenije je zdaj sporočil, da je danes od varuha konkurence prejel sklep, s katerim je ta postopek ustavil. Obrazložitev AVK je, da v ponovljenem postopku, skladno z navodili sodišča, niso uspeli pridobiti dokazov o obstoju ustrezne tehnične rešitve pred 3. marcem 2005 in posledično izračunov ekonomskega učinka, so pojasnili v operaterju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ogledalce 18:02 01.april 2023.

    AKOS je brezvezen organ. Sklepam po lastnih izkusnjah z njimi. Glede telekoma, bo drzava oglobila drzavno firmo oz. Parkirisce kadrov? Isto bo sedaj z gen-i, geoplini, SŽ ipd. V banana drzavah je najhujsa mafija drzavna...

  • Avatar darklord
    darklord 18:42 31.marec 2023.

    samo v Sloveniji.......

  • Kmodri 18:31 31.marec 2023.

    AKOS skoraj vedno deluje v korist Telekoma!