Slovenija
801 ogledov

Odškodnina, ko gre za nasilno kaznivo dejanje ali uporabo sile

medvrstniško nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Vsaka žrtev kaznivega dejanja lahko kaznivo dejanje prijavi državnemu tožilcu ali neposredno policiji, opominjajo na pravosodnem ministrstvu.

Pogoj za uveljavljanje odškodnine je, da je posameznik slovenski državljan ali državljan članice EU, ter da je bilo zoper njega storjeno nasilno naklepno kaznivo dejanje.

Posebej zaščitene oziroma ranljive skupine žrtev, ki lahko uveljavljajo pravico do odškodnine že takoj po naznanitvi kaznivega dejanja, so invalidi, otroci in žrtve nasilja v družini ter žrtve spolnega nasilja. Enako velja za žrtve nasilnih naklepnih kaznivih dejanj v primerih, ko storilec ni znan ali ga ni mogoče preganjati. Takšne pravice imajo tudi žrtve, ki so državljani drugih držav članic EU in so utrpeli nasilje na ozemlju Slovenije, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Rok za vložitev zahteve za uveljavljanje odškodnine je za omenjene primere šest mesecev od storitve kaznivega dejanja.

Ko gre za nasilno kaznivo dejanje ali uporabo sile

Kot so še opozorili na ministrstvu, pa morajo žrtve v primerih, ko je storilec kaznivega dejanja znan, vložiti premoženjsko-pravni zahtevek oziroma odškodninsko tožbo v pravdni zadevi. Ker velja načelo, da mora škodo neposredno povrniti storilec, so prosilci državne odškodnine žrtvam kaznivih dejanj praviloma dolžni uveljavljati tudi prisilna sredstva za izterjavo.

Rok za vložitev zahteve, ko je mogoče neposredno od storilca zahtevati povrnitev škode, je tri mesece od prejema podatkov o neuspeli izvršbi.

Roki se izjemoma lahko podaljšajo, če oškodovanec oziroma žrtev kaznivega dejanja zaradi telesnih poškodb ni bil sposoben uveljavljati zahteve, vendar pa je skrajni rok za vložitev zahteve pet let od storitve kaznivega dejanja.

Kot so še opozorili, je uveljavljanje odškodnine možno le v primerih, ko gre za nasilno kaznivo dejanje ali uporabo sile.

O svojih stiskah se lahko žrtve kateregakoli kaznivega dejanja pogovorijo tudi s socialnim delavcem pristojnega centra za socialno delo ali s predstavniki nevladnih organizacij, ki nudijo podporo žrtvam določenih kaznivih dejanj. Žrtve se lahko tako med drugim obrnejo tudi na Društvo SOS, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo ženska svetovalnica, Društvo Ključ in Združenje proti spolnemu zlorabljanju.

Komentarjev 1
  • kapibara 09:11 27.junij 2021.

    Cigoti to vedo že ene 5 let..