Slovenija
54 ogledov

Odškodnina nadškofiji je razveljavljena

Kurešček Peter Kristan/youtube
Višje sodišče razveljavilo 15 milijonov odškodnine, ki bi jo morala dobiti ljubljanska nadškofija.

Višje sodišče je razveljavilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero je to skladu kmetijskih zemljišč in gozdov pred letom dni naložilo plačilo 11,2 milijona evrov odškodnine Nadškofiji Ljubljana za mozirske in pokljuške gozdove, poroča današnji Dnevnik.

Kot navaja časnik, je višje sodišče odškodninski zahtevek Nadškofije Ljubljana za čas, ko ni mogla uporabljati denacionaliziranih gozdov na območju Pokljuke in Mozirja, vrnilo v ponovno odločanje ljubljanskemu okrožnemu sodišču. Novembra lani je to odločilo, da mora sklad Cerkvi plačati 11,2 milijona evrov odškodnine. Na odločitev okrožnega sodišča sta se pritožili obe strani.

Po virih Dnevnika naj bi bil eden od razlogov za razveljavitev sodbe okrožnega sodišča, da je sodnica v sodbi pri odmeri odškodnine sledila zgolj predlogu tožeče stranke - Nadškofije Ljubljana, ni pa upoštevala nasprotnih argumentov tožene stranke - sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Nadškofija Ljubljana odškodnino zahteva po 72. členu zakona o denacionalizaciji. Če bi ostalo pri prvotnem odškodninskem znesku, ki ga je določilo okrožno sodišče, to je 11,2 milijona evrov, bi moral sklad k temu dodati še okoli šest milijonov evrov zamudnih obresti.

Z razveljavitvijo sodbe okrožnega sodišča naj bi bila po poročanju Dnevnika zadovoljna tako sklad kot Cerkev. Cerkev namreč upa, da ji bo okrožno sodišče v ponovnem sojenju odmerilo še višjo odškodnino, sklad pa, da bo nova odškodnina nižja od prvotne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mph 10:39 09.december 2016.

    Cerkev je protipravno skozi zgodovino nagrabila na vse možne načine. No, seveda, nekaj je bilo tudi prostovoljno jim podarjeno, tudi, če niso ljudem grozili s peklom po smrti ali jim delali pekel že na zemlji, da so pridobili. To je ...prikaži več tudi razlog, da je strogo prepovedana poroka duhovnikom. Otroke so zelo redno producirali, ampak noben ni mogel tako računat na zapuščnino ali karkoli.

  • mph 10:37 09.december 2016.

    Pod "rdečo elito" smo imeli šolstvo in zdravstvo zastonj, strehe vsi nad glavo, "klošar" je bil neobstoječ pojem v prejšnji državi, danes pa postaja počasi standard, lahko smo potovali po celi EU, imeli službe, standard je visok (plače niso bile ...prikaži več v EU seveda povprečju, vendar pa je bilo vse povsod bistveno ceneje), .... skratka za veliko večino je bilo super.

  • mph 10:35 09.december 2016.

    Spet bo udbomafija kriva, če pa bi odločili po njihovo, pa jih ne bi nehali kovati v nebesa.