Slovenija
21 ogledov

Odškodnine izbrisanim iz posebnega sklada

Izbrisani Nik Rovan
Odškodnine, ki jih je šestim izbrisanim dosodilo Evropsko sodišče za človekove pravice, bodo izplačane iz proračunske postavke 3498, s katere se plačujejo vse odškodnine, ki jih mora Slovenija izplačati na podlagi sodb evropskega sodišča, so povedali na Državnem pravobranilstvu.

Na vprašanje, ali je na omenjeni postavki zagotovljenega dovolj denarja, na pravobranilstvu zaradi odsotnosti računovodje danes niso mogli odgovoriti, so pa pojasnili, da bodo v primeru, da bi denarja zmanjkalo, zaprosili za dodatna sredstva, ki se običajno zagotovijo s prerazporeditvijo znotraj proračunskih postavk.

Vsekakor pa bodo odškodnine izplačane v roku, ki ga je določilo sodišče, je pojasnila tiskovna predstavnica pravobranilstva Anita Drev.

Evropsko sodišče je sicer šestim izbrisanim 26. junija dosodilo po 20 tisoč evrov odškodnine, ki jim jo mora Slovenija zaradi izbrisa plačati za nematerialno škodo, vsem skupaj pa je dosodilo še 30 tisoč evrov za stroške, ki so jih imeli s tožbo. Hkrati se mora država z njimi v treh mesecih dogovoriti za materialno škodo.

Priprava sistema izplačila odškodnin

Sodišče je državi naložilo še, da mora v roku enega leta pripraviti sistem izplačila odškodnin vsem izbrisanim. Premier Janez Janša je v torek v DZ povedal, da bi moral biti omenjeni sistem takšen, da bi omogočal preverjanje upravičenosti oziroma neupravičenosti do odškodnin, te pa bi morale biti primerljive z odškodninami, ki jih je Slovenija izplačevala do zdaj.

Po oceni notranjega ministra Vinka Gorenaka bi morali višino odškodnin za nematerialno škodo določiti "v kontekstu" odškodnin za žrtve vojnega in povojnega nasilja, medtem ko bi se višina odškodnin za materialno škodo določala izključno na podlagi dokazil.

Spomnil je, da evropsko sodišče nekaterim izbrisanim ni dosodilo odškodnine, obrazec, ki ga je pri tem uporabilo, pa bi po njegovih besedah lahko bil podlaga, s katero bi se del izbrisanih izključilo iz kroga upravičencev.

Komentarjev 1
  • erikkk 19:43 10.julij 2012.

    Vsekakor kar predlagata Janša in Gorenjak bi se moralo izvajat, ker je zelo vrjetno da je veliko priveskov zaven ki niso upravičeni. Številka se mi zdi nenormalno velika ...