Slovenija
6 ogledov

Odškodnine nepravilno izplačane

Slovenija 05.10.2013 avtocesta, promet, avtomobili; foto:Sasa Despot Saša Despot
Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnosti pri določanju in izplačevanju odškodnin pri odkupu in razlastitvah nepremičnin zaradi gradnje ali obnove gospodarske javne infrastrukture.

Računsko sodišče je na podlagi revizije ureditve določanja in izplačevanja odškodnin zaradi gradnje in obnove gospodarske javne infrastrukture v obdobju med 1. januarjem 2010 in 30. septembrom 2012 vladi ter ministrstvoma za infrastrukturo in prostor ter pravosodje in javno upravo naložilo pripravo popravljalnih ukrepov in odzivnega poročila.

Nepravilna in nepopolna poročila 

Revizija je med drugim pokazala, da ni pravne podlage, ki bi omogočala enakopravno obravnavo oškodovancev in določala ustrezne metode cenitev. Poleg tega so bile odškodnine izplačane na podlagi nepravilnih in nepopolnih cenitvenih poročil. Ustrezne pravne podlage za imenovanje sodnih cenilcev ni, pomembno se razlikujejo pogoji za delovanje, nadzor ter sankcije za sodne cenilce in pooblaščene ocenjevalce vrednosti.

Nepravičeno izplačanih za 1,1 milijona odškodnin

Ministrstvo za infrastrukturo je med drugim neupravičeno izplačalo za 1,1 milijona evrov odškodnin, ugotavlja revizija. Poleg tega je bilo za 6,5 milijona evrov odškodnin izplačanih na podlagi nepravilnih in nepopolnih cenitvenih poročil, ki so bila izdelana v nasprotju s pravili stroke, tako da računsko sodišče ni moglo preverjati upravičenosti izplačil, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal drugi namestnik predsednika računskega sodišča Samo Jereb.

Računsko sodišče je sicer skupno preverilo 66 poročil o ocenjevanju vrednosti, na podlagi katerih so določili odškodnine v vrednosti 8,38 milijona evrov.

Odškodnine so se celo potrojile

Revizija je med drugim še pokazala, da so sodni cenilci v več primerih cenitev prilagodili vnaprejšnjemu dogovoru med državo in oškodovancem. Takšen primer je bila odškodnina pri gradnji dela dolenjske avtoceste pri Pluski, kjer se je višina izračunane odškodnine po tem, ko so sklenili dogovor, potrojila.

Sodni cenilci v poročilih med drugim niso pojasnjevali dejavnikov, ki so vplivali na oceno, v poročilih tudi ni dokazil o ogledu nepremičnin na terenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.