Slovenija
8 ogledov

Odškodnine verjetno v 2014

Izbrisani Nik Rovan
Država Evropo prosi za odlog pri urejanju izplačil.

Državno pravobranilstvo bo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaprosilo za podaljšanje roka za sprejem odškodninske sheme za izbrisane.

Odškodnin ne bodo dobili vsi

Ker so izbrisani v zadevi Kurić proti Sloveniji dobili tožbo, je ESČP državi naložilo, da do junija sprejme ustrezno zakonsko podlago za izplačilo odškodnin. Vlada zdaj načrtuje, da bo osnutek zakona pripravljen do konca meseca. Vlada naj bi ga sprejela septembra in poslala v državni zbor, pri čemer ne izključujejo niti možnosti referenduma. Slovenija mora določiti višino pavšala, ki bo izplačan izbrisanim, metodo tega izračuna ter na podlagi česa bodo določeni upravičenci. Zakon bo določil tudi roke izplačila. Do izplačil naj bi bili upravičeni le tisti, ki so po izbrisu pridobili stalno dovoljenje za prebivanje ali slovensko državljanstvo.

Komentarjev 2
  • sivka 22:04 26.maj 2013.

    pri znesku naj upoštevajo druge odškodnine - npr politični zaporniki

  • Roman 09:53 05.april 2013.

    Izbrisaniss..................ss95 % je takšnih, ki so pravično bili izbrisani, še več, naterat bi jih morali čez Kolpo, saj so se zavestno odločili, da nočejo biti Slovenci!Zdaj bi pa radi od naše države pobrali odškodnino.Takrat, ko so ležali na ...prikaži veča cesti in protestirali, takrat bi jih morali naši dokončno izbrisati, jih pobrati s ceste z bagri, naložit na kiprje in jih transportirat čez mejo. Pa bi imeli mi sedaj mir!