Slovenija
26332 ogledov

Divjad ni več državna last

srna Profimedia
Po spremembi zakona država nima več lastništva nad divjadjo. Lovska zveza Slovenije napoveduje amandma.

Pred skoraj mesecem dni je začel veljati nov Zakon o varstvu okolja (ZVO-2), krovni zakon na področju varovanja okolja in urejanja naravnih dobrin. Med večjimi spremembami, s katerimi so nezadovoljni predvsem v Lovski zvezi Slovenije (LZS), je umik določbe, da divjad po predpisih o lovstvu lastnina države.

Da divjad ni več državna last, so na LZS in zavodu za gozdove izvedeli šele po objavi v uradnem listu. Kot so napovedali lovci, bodo vložili amandma na sprejete spremembe, saj sprememba ustvarja razliko med zavarovaniim vrstami in ostalimi prostoživečimi živalmi, čeprav so vse sestavni del biotske raznovrstnosti in bodo v prihodnje vse potrebovale več varstva. "Menimo, da mora tudi divjad ostati splošna dobrina vseh nas, in dokler je na območju Slovenije, mora biti v lasti države ter pod posebnim varstvom," menijo v LZS.

Obenem so opozorili, da je bila sprememba sprejeta brez strokovnega posvetovanja in da bodo vložili amandma."V okviru javne razprave o Zakonu za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanja spoštovanja pravne države bomo predlagali amandma, s katerim bi se omenjena določba vrnila v Zakon o varstvu okolja, in upamo, da ga bodo poslanske skupine, poslanci upoštevali," so sporočili iz lovske zveze.

MOP: Živali so pod varstom države

Iz ministrstva za okolje in prostor (MOP) so danes v izjavi za javnost sporočili, da se upravljanje z divjadjo ne spreminja. "Določba o lastništvu divjadi se je v Zakonu o varstvu okolja črtala zato, ker je ta vsebina že urejena v drugih področnih zakonih, da se enaka vsebina torej ne podvaja," so zapisali na MOP.

Kot so izpostavili, so v zakonodajno-pravni službi DZ ugotovili, da se s tem zagotavlja sistematičnost in predvidljivost predpisov. ZVO-2 tako torej ne določa več posebej, da je divjad lastnina države, določa pa to zakon o divjadi in lovstvu. "Zakon o divjadi in lovstvu (ZDLov-1) že v uvodnem delu določa, da z divjadjo upravlja Republika Slovenija. Last nad divjadjo prav tako ureja v  delih, ki določajo, da divjad, uplenjena v skladu s tem zakonom in s predpisi, izdanimi na njegovi podlagi, postane last upravljavca lovišča - lovskih družin - oziroma upravljavca lovišča s posebnim namenom," so izpostavili na MOP.

Zakonodajno-pravna služba DZ je v mnenju o predvideni zakonski spremembi podala obrazložitev glede črtanja določbe, ki določa državno lastništvo nad divjadjo: ''Upoštevaje splošno pravilo o lastninski pravici na stvari, da mora obstajati možnost (fizičnega in pravnega) obvladovanja stvari, pa je drugi odstavek 254. člena vprašljiv tudi z vidika, kako naj bi država kot lastnica divjad obvladovala, saj prostoživeča divjad lahko prehaja tudi državne meje, prav tako niso vzpostavljeni administrativni pogoji za nadzor nad divjadjo kot premoženjem (npr. register). Zaradi pravno sistemskega neskladja je treba ta odstavek črtati,'' so bili ob sprejemanju zakona mnenja v ZPS.

Statistika povozov divjadi zajema le prijavljene primere, dejansko število pa je | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na tem mestu se postavljajo vprašanja glede urejanja upravljanja z živalmi, ki bi jih lahko sprejeta sprememba prinesla.

V trenutnih razmerah sprememba ne bi smela vplivati na lov, pravijo na LZS. Zakon o divjadi in lovstvu v prvem členu določa, da lahko trajnostno gospodarjenje z divjadjo država pod pogoji prenese na usposobljeno pravno osebo kot lovsko pravico. Sistem podeljevanja koncesij, kot ga poznamo že od leta 2008, tako ostaja enak, so zatrdili na LZS.

Da upravljanje z divjadjo in lov kljub spremembi ZVO ostajata nespremenjena, so zagotovili tudi na MOP.

Zasebnih lovišč ne bo

Na LZS zavračajo bojazni, da bi lahko sprememba bo prispevala k ustanavljanju zasebnih lovišč.

"Koncept Zakona o divjadi in lovu temelji na ureditvi državnih lovišč, ki upravljajo z divjadjo brez koncesije, in lovskih družin, ki pridobijo pravico, do upravljanja z loviščem ob izpolnjevanju pogojev s podelitvijo koncesije. Druge oblike zakon ne pozna, zato tovrstna sprememba ne more prispevati k ustanavljanju zasebnih lovišč. Vsekakor pa se postavlja veliko vprašanj, zakaj je do te spremembe prišlo, in zakaj se pristojno Ministrstvo za okolje in prostor ni odzvalo oziroma poiskalo mnenja ostalih deležnikov," so še sporočili iz LZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Idioti 00:17 07.maj 2022.

    KDO JE BIL DO SEDAJ LASTNIK IN KDO JE OD LASTNIKA DIVJAD KUPIL ? A ker zastonj , ker se nekdo imenuje Lovska zveza ! Kolk žvali gre v moje lastnoštvo , jaz sem Lovski partija Slovenije !

  • rd2dmk2 09:09 06.maj 2022.

    počasi gre takole, kot je vizjak hotel pod pretvezo dovoliti pozidati vse vodne bregove, tudi vse ostalo gre v razprodajo. ja in lastniku vse dovolit. JA SEM ZA TO. ko bo lastnik tudi dejansko od tega živel. pa glejte sedaj ...prikaži več recimo ljudi ki so dobili vrnjeno zemljo iz denacionalizacije. mar jim je za njive, travnike gozdove. posekat zadnjo drevo samo da bodo penezi. prpdat njivo da bodo penezi. namesto delat na zemlji jo oddat za parkir plac in reklame. A TO HOČETE ?

  • munja 18:18 05.maj 2022.

    Vedno več neumnosti in neumnih je v naši državi.