Slovenija
40 ogledov

Odslej tudi domene s šumniki

Latinica v prihodnosti najverjetneje ne bo več prevladujoča pisava domen. (Foto: Žurnal24 main
Slovenci lahko od danes pri registraciji spletne domene .eu uporabljajo tudi -č, -š in -ž, Bolgari, Grki in Ciprčani pa svoji pisavi - cirilico in grško abecedo.

Veljati so namreč začela nova pravila, sprejeta junija, ki posameznikom in podjetjem omogočajo, da se pod domeno .eu registrirajo z uporabo znakov vseh 23 uradnih jezikov EU.

Odslej vse črke abecede
Tako bo mogoče pod domeno .eu kmalu registrirati tudi ime, ki vsebuje šumnike. Nova pravila ponujajo nove možnosti tudi v številnih drugih državah. Čehi so na primer po navedbah komisije doslej lahko uporabljali le 27 od 42 znakov svoje abecede, Litovci pa 23 od 32.

 

V Evropski komisiji pojasnjujejo, da je povsem samoumevno dovoliti, da so domenska imena, ki jih izbirajo Evropejci, tako različna, kot je Evropa sama, zato so se tudi odločili, da mora biti domena .eu na voljo v vseh abecedah, ki se uporabljajo v državah članicah. Doslej so lahko imena, registrirana pod domeno .eu, vsebovala le znake od -a do -z, številke od 0 do 9 in znak za pomišljaj.

V Sloveniji je bilo po navedbah Evropske komisije do septembra letos registriranih 6605 imen pod domeno .eu. Število registracij pod to domeno se je od začetka leta 2008 do septembra 2009 v Sloveniji povečalo za 44 odstotkov, v celotni EU pa za 10 odstotkov. Na Danskem, Cipru, v Latviji, Veliki Britaniji, na Švedskem in na Malti pa se je uporaba celo zmanjšala, najbolj na Malti − za 81 odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.