Slovenija
258 ogledov

Odstavila komandirja, a hotela le mir

Zlatko Dolič Miha Crnič
Na koprskem okrajnem sodišču sodijo nekdanjemu komandirju Pomorske policije; obtožen je spolnega nadlegovanja in trpinčenja dveh podrejenih.

"Tako je, prva sem; a tega si nisem želela, hotela sem imeti le mir," je na naše vprašanje, ali je prva tajnica, ki ji je uspelo odstaviti komandirja, odgovorila J. P., administratorka, zaposlena na Policijski upravi Koper, ob robu petkovega nadaljevanja sojenja Zlatku Doliču, nekdanjemu komandirju Pomorske policije.

Po štirih letih vodenja te enote je Doliča s položaja leta 2010 odneslo nadlegovanje in trpinčenje dveh podrejenih sodelavk na delovnem mestu, administratorke J. P. in policistke V. B., ki je napovedala tudi odškodninsko tožbo v višini deset tisoč evrov.

Komisija GPU ugotovila neprimernost

Tisti, ki je za to kaznivo dejanje obsojen, je lahko kaznovan z zaporom do dveh let. Očitke o nadlegovanju na delovnem mestu je, kot smo slišali v petek, potrdila tudi posebna komisija generalne policijske uprave (GPU); na koprski policijski upravi pa so proti Doliču ukrepali šele, ko so prejeli pisno poročilo komisije, ki je preverila, kaj se na koprski policijski upravi pravzaprav dogaja.

Kako se rešiti nadlegovanja?

"J. P. je prišla k meni in vprašala, kaj lahko naredi, saj ima težave s komandirjem; povedala sem ji, da jih lahko reši na dva načina – neformalno in formalno. Ona se je odločila za zadnje in komandirja prijavila," je v petek med pričanjem povedala Irena Kozlovič Kocjančič z oddelka za organizacijo in kadre.

Niso pometali pod preprogo

Na petkovem nadaljevanju sojenja je med drugim pričal tudi nekdanji direktor Policijske uprave Koper, ki je zdaj zaposlen na GPU, Božidar Štemberger. Po odhodu iz sodne dvorane je na naše vprašanje, ali so bili v vrhu koprske uprave res gluhi na opozorila obeh Doličevih podrejenih – tako je namreč mogoče razumeti pričanje administratorke in policistke ob začetku obravnave – in so vse želeli pomesti pod preprogo, nato pa se odzvali šele, ko se je ena od njiju obrnila s pritožbo v Ljubljano, je Štemberger odgovoril, da to nikakor ne drži. Zatrdil je, da vrh Policijske uprave Koper o spornem dogajanju v Pomorski policiji ni vedel ničesar.


Dolič je bil sicer z mesta komandirja odstavljen takoj po tem, ko je komisija GPU preverila očitke in ugotovila, da je prijava zoper njega upravičena. "Komisija je predlagala opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja in premestitev v drugo enoto; to je bil prvi tak primer v policiji pri nas, ko je o prijavi odločala komisija, ki je bila ustanovljena na GPU," se je v petkovem pričanju še spomnil Štemberger.

"Vedel se je, kot da je bog"

Dolič je kot komandir vodil skupino 71 ljudi, med njimi tudi dve sodelavki, ki ga obtožujeta spolnega nadlegovanja; ker mu nista ustregli, ju je po zavrnitvi maltretiral. "Vedel se je, kot da je bog," se spominja policistka V. B.

Triinštiridesetletnik sicer krivde ne priznava in vse očitke zavrača. Po razrešitvi so ga prerazporedili na mejni prehod Dragonja na delovno mesto policijskega inšpektorja – pomočnika komandirja.

Komentarjev 13
  • tomaz 18:37 29.april 2013.

    Sodišče bo presodilo..sam sem napisal le na osnovi nekaterih primerov, ki jih sam poznam in kjer vem, da je bilo vse skupaj "sprovicirano" prav iz ženskih vrst...kako je v tem primeru ne vem in nimam podatkov, vendar če so vsi ...prikaži večo vsi ostali v kolektivu (39) bili zadovoljni z njegovim delom in obnašanjem, je težko verjeti, da bi ravno ti dve bili resnične žrtve (bolj bi bilo verjetno, če bi bila samo ena)..Nočem delati krivice, napisal sem samo moje razmišljanje, lahko je bilo tudi tako, kot piše. počakajmo na odločitev sodišča, to bo še najbolj pošteno.

  • maneken 14:52 29.april 2013.

    in ne pozabit na bistveno: sodila bo sodnica.!

  • tomaz 14:40 29.april 2013.

    To j podobno k stistimi dvemi vojakinji pred leti...zato k je šel "odlit" v grmovje, jih je kao spolnlo nadlegoval z razkazovanjem ....preveč podobnih primerov poznam, da bi slepo verjel navedbe v članku, na žalost, toliko gorja kot neka ženska ...prikaži večenska lahko naredi v svojem interesu, noben moški ne zmore..naj sodišče odloči kako je v resnici bilo, samo pri 10.000 EUR si lahko privoščita tudi takega advokate, ki bodo obrnili resnico njima v prid...