Slovenija
17 ogledov

Odstop Bratuškove na zalogo?

kongres PS Žurnal24 main
Janković ravnokar na stranki s člani PS. Pred tem je potekal sestanek z Bratuškovo. Iz stranke že posamezni izstopi. Bratuškova v odstop na zalogo?

Alenka Bratušek je na sestanek povabila 19 poslancev iz poslanske skupine. Prišlo jih je 16 - s tem, da so nekateri na dopustu. 8 Jankovićevih podpornikov Bratuškova na sestanek ni povabila. Sprejeli so nekaj odločitev, ki jih bodo še preverili in jutri potegnili končne poteze, je pojasnil Jani Möderndorfer.  Priznal je, da se je stranka razdelila na dva dela.

Möderndorfer danes ni želel pojasnjevati, ali je že prejel izstopne izjave posameznih poslancev iz poslanske skupine. Tudi glede tega je dejal, da bi se želel pogovoriti s poslanci, ki danes niso bili na sestanku, saj so na dopustu. Tako glede odločitve Bratuškove glede položaja predsednice stranke kot glede njegovega položaja v stranki, bo - ponavlja - več znanega jutri. Jutri se bo premierka udeležila sestanka s predsednikom Borutom Pahorjem, potem pa naj bi sporočila svojo odločitev.

Špekulacij glede možnih rešitev je veliko, je spomnil vodja poslanske skupine PS. A sam je prepričan, da bodo poslanci in poslanke potegnili poteze, s katerimi bi poskušali ohraniti politično stabilnost. Möderndorfer ni razkrival podrobnosti, gre pa po njegovih besedah vse v smeri, da se položaj razreši tako, "kot se mora".

Sestanek še pri Jankoviću

Zoran Janković je na srečanje sveta stranje povabil vseh 52 članov sveta. Sestanka se jih je udeležila slaba polovica, pri čemer so nekateri člani na dopustih, nekateri so se opravičili, drugi pa "pač niso prišli", je dejal.

Dodal je, da je v soboto poklical vse tri podpredsednike PS (poslanki Mašo Kociper in Melito Župevc ter Roberta Goloba) in se z njimi pogovarjal, medtem ko se Bratuškova in vodja poslancev PS Jani Möderndorfer na klic nista odzvala. Nato je spisal vabilo za srečanje in ga poslal vsem članom sveta PS, danes dopoldne pa izvedel, da ima Bratuškova sočasno sklicano srečanje "posameznih poslancev". Zato je Janković, kot pravi, srečanje prestavil.

Sporočilo današnjega srečanja pa je po njegovih besedah jasno in državotvorno: "Mi ne rušimo vlade. Pripravljeni smo nadaljevati delo koalicije ob tem, da se v program vključijo tudi projekti, ki smo jih mi zagotovili državljanom leta 2011."

Vse člane PS je pozval, da ostanejo skupaj in znova zatrdil, da je strankin program Slovenija 2020 edina možna rešitev za državo. Da se drugi partnerji "vtikajo v odločitve kongresa PS", pa je nedopustno, je ponovil Janković. Kot je dodal, tudi PS v vsem tem času nikogar ni učila, kaj naj naredi, kje naj bo in kako naj se obnaša.

Napetost in zmeda

Med poslanci PS je sicer čutiti precej napetosti in zmede. Dragan Bosnič je izstopil iz stranke, iz poslanske skupine še ne. Razmišlja pa o tem, da bi odšel med neodvisne poslance. Prav tako ne ve, katerega srečanja se bo popoldne udeležil, če sploh. Poslanec Alojz Potočnik je pojasnil le, da ga na kongresu sploh ni bilo. Domneva pa, da je bil kongres sklican neprimerno, neodgovorno in nerazumno.

Poslanec Darko Jazbec je bil bolj oster, stanje v stranki je primerjal s samomorilskim obnašanjem. "Lahko rečem, da med državami OECD ali EU izstopamo le po dveh parametrih: po številu bolniškega staleža in po številu samomorov. To zdaj je tipično suicidalno obnašanje na državni ravni," je pojasnil.

Iz stranke je že izstopila Tamara Vonta, danes je odstop napovedal Jerko Čehovin. Da razmišlja o izstopu, pa je dejala tudi poslanka Saša Kos. "Spoštujem Jankovića kot ustanovitelja stranke, Bratuškovo pa kot predsednico vlade. Menim, da je pomembna Slovenija in ne osebni interesi," je pojasnila. Pričakovati je, da bo stranko oziroma poslansko skupino zapustil tudi vodja Jani Möderndorfer.

Komentarjev 21
  • nostradamus 06:10 29.april 2014.

    re - Žurnalček / včeraj, 14:12tako kot so nekateri zaslepljeni z jj tako si ti s svojim zj resnica je vidna vsem stranko ni ustanovil zj temvec mk in njegovi zj je bil tisti trenutek njihova izbira ravno tako ...prikaži večo kot so ga nastavili na celo merkatorja so ga takrat tudi na celo stranke PS (podobnost in scenarij isti kot pri kresalovi in LDS) ker pa zj leze iz afere v afero so se botri odlocili da ga odstavijo a jim je zacasno prekrizal nacrte kar pa ne spremeni dejstva da bo odsel na smetisce zgodovine itak se v ozadju pripravlja nova stranka pod budnim vodstvom stricev ki krojijo politiko zadnja desetletja

  • Žvižgač 23:09 28.april 2014.

    Če ob teh obskurnih politikih pomislim, da nam krojijo življenja, postanem revolucionarno nastrojen. A so res te pojave primerne, da nam režejo kruh z našim blagoslovom? Na volitvah je potrebno jasno pokazati kaj si o njih mislimo. Saj ni mogoče, ...prikaži več da smo taki osli, da gremo tri in večkrat na led. Zelo primitivni smo, če si dovolimo, da nam , lažnivci, plagiatorji, ponarejevalci, goljufi, nesposobneži in na koncu osumljenci kaznivih dejanj odžirajo kruh, otrokom jemljejo prihodnost in nenazadnje obremenjujejo z lastnimi idiotizmi vseh sort . Naj gredo delat na vavčerje, ki so si jih sprejeli in si tako gradijo delovno dobo in udobno starost.

  • Timotej Teržan 22:21 28.april 2014.

    prosim dosežite 12-13 lvl in zelo vam bo hvaležen ne bo vam vzelo veliko časa hvala s1.skijumpmania.com/r95848