Slovenija
40 ogledov

Odstop, če se jima zgodi ulica

Županske volitve. Oba favorita bi takoj odstopila, če bi se jima zgodili ulica in protesti.

Na nedeljskih županskih volitvah naj bi najbolje kazalo Andreju Fištravcu in Matevžu Frangežu, napovedujejo ankete. Neodvisnemu kandidatu Fištravcu nekateri očitajo, da sodeluje s strankama Zares in Pozitivna Slovenija, Frangežu pa, da je premlad za župana in da ima le srednješolsko stopnjo izobrazbe.

Frangež pravi, da bo direktorja javne uprave iskal z javnim razpisom in da s tem ovrže namigovanja, da naj bi bil za to mesto že s kom dogovorjen. "Čas je, da se občina neha voditi na pamet," dodaja, v svoji ekipi pa vidi tudi veliko mladih, ki jim je po njegovem mnenju treba dati priložnost. Pravi še, da namerava študij na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dokončati, in dodaja: "Če se pošalim, traja nekoliko dlje, če diplomsko pišeš sam."

Fištravec je bil med mariborskimi protesti zelo dejaven. "Imam politične izkušnje na socialnem področju," pravi in dodaja, da bo v Ljubljani lobiral za Maribor tudi prek mariborskih poslancev. Če bo izvoljen za župana, obljublja revizijo poslovanja občine in to, da bo od pristojnih za napake zahteval odgovornost. Glede polen pod noge v času kampanje pa meni, da je to "del
folklore".

 

Matevž Frangež | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Matevž Frangež

Ali bi takoj odstopili, če bi protestniki zahtevali vaš odstop?
Zaupanje je ključni pogoj za delo v politiki. Če bi protesti pokazali, da nimam zaupanja, bi brez premislekov odstopil.

Kako boste sodelovali z obstoječim mestnim svetom?

Deloval bom v okviru možnega. V Mariboru velja, da je treba nujno narediti nekatere stvari. To pa ne bo šlo brez dialoga z mestnim svetom. Dialog je tisti, ki nas bo pripeljal do potrebne večine v mestnem svetu.

Kaj boste naredili, da se bo socialna slika izboljšala?
Potrebujemo nova delovna mesta, kar je prioriteta. Zavedamo pa se, da kratkoročno večjih sprememb ni pričakovati. Predvidevamo povečanje socialnih transferjev in jih želimo narediti učinkovitejše.

Bi kot župan odpuščali zaposlene na občini?
Ne, odpuščanje ni nekaj, kar bi si želel. Dejstvo pa je, da bo treba natančno pregledati procese znotraj mestne uprave in jih optimirati. Zdi se, da je ljudi preveč. Mesto pa potrebuje objektivno strokovno revizijo poslovanja in zaposlovanja.

Boste pripeljali svoje ljudi?
Nimam seznama ljudi, ki bi jih pripeljal. Najožji sodelavci znotraj kabineta župana, ki so tam na zaupanju, bodo sestavljeni iz kroga ljudi, ki sodelujejo pri moji kampanji.

Ali bi radarji ostali?
Ne vidim jih kot sredstvo za umirjanje prometa.

 

Andrej Fištravec | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Andrej Fištravec


Ali bi takoj odstopili, če bi protestniki zahtevali vaš odstop?
Proteste je treba upoštevati. Normalno, da bi v taki situaciji ustrezno ukrepal. Ne bi vztrajal zoper voljo 15 tisoč ljudi, ampak bi takoj odstopil.

Kako boste sodelovali z obstoječim mestnim svetom?
Kako župan sodeluje z mestnim svetom, je jasno. Meni se zdi pomembnejše vprašanje, kako bo mestni svet sodeloval z županom. Jaz bi vprašanje obrnil. Nismo v času, ko bi lahko bila politična kupčkanja plodna pri delu mestnega sveta.

Kaj boste naredili, da se bo socialna slika izboljšala?
Ne razumem, da se v času hude socialne stiske v proračunu krčijo sredstva za socialo. Mislim, da ne bi smel biti problem, da bi namenili milijon evrov več za socialo iz proračuna.

Bi kot župan odpuščali zaposlene na občini?
Če bom župan, bom prvi dan odpravil sklep o sistematizaciji delovnih mest. Tako bom omogočil, da se poslovimo od nekaterih kadrov, ki trenutno zavzemajo vodstvene položaje na občini.

Boste pripeljali svoje ljudi?
Ekipa še nastaja. Če bom župan, bodo ljudje, ki so zdaj v kabinetu, odšli. Pripeljal bom svojega vodjo mestne uprave, imen pa še nimamo.

Ali bi radarji ostali?
Radarji nimajo mesta v Mariboru. To bomo odpravili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.