Slovenija
122 ogledov

Odstop za odstopom

Le nekaj ur potem, ko smo mu povedali za pogodbo med LTH in Agovitom, je Iztok H Žurnal24 main
Po odstopu Miloša Kodreta bo odstopil tudi Iztok Hohnjec.

Danes je nepreklicno odstopil generalni direktor LTH Miloš Kodre. Zato jutridanes ob 14. uri uprava, ki je ni več, ne bo mogla predlagati stečaja. Predsednik nadzornega sveta Iztok Hohnjec je odstop sprejel, nam pa je napovedal, da bo tudi sam v petek odstopil, ker se največja upnica, to je NLB, z njim noče pogovarjati.

Kodre je odstopil danes, a pred tem je bilo dogajanje zelo dramatično. V Žurnalu24 smo namreč izvedeli, da je LTH z Agovitom, ki je 75-odstotna last Kodreta, 30. aprila podpisal pogodbo o odstopu terjatev do dveh družb v vrednosti skoraj 40 tisoč evrov. To smo izvedeli v petek zvečer. Hohnjec je od vodstva LTH po našem vprašanju v soboto že zahteval, naj jutri nemudoma prekliče omenjeno pogodbo. A zdaj to ne bo mogoče.

 

Kdaj stečaj?

Jutri ob 14. uri bi uprava LTH, ki je z odstopom Kodreta ni več, morala predlagati stečaj LTH. Ker tega ne bo, bi se agonija delavcev nadaljevala. Sami bi lahko predlagali stečaj šele 18. maja, če ne bo februarske plače. Neuradno pa smo izvedeli, da ga utegne ena od upnic v sodelovanju s sindikati predlagati že prej.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? LTH je s podpisom generalnega direktorja Kodreta terjatvi do Gostinske opreme Tomaž Šemrov in LTH Sarajevo odstopil Agovitu. V zameno bi sicer Agovit delno zmanjšal 2,4 milijona evrov vredne terjatve do LTH. Pogodbo je s strani Agovita podpisala Gabrijela Kodre.

Hohnjec zahteva preklic
V običajnih poslovnih razmerah s poslom med Agovitom in LTH ne bi bilo težav, ker pa gre za povezane osebe in ker se je to zgodilo v času grožnje s stečajem, je takšno dejanje po mnenju enega od poznavalcev stečaja mogoče izpodbijati zaradi suma oškodovanja drugih upnikov. Če bi šlo za namen goljufije, je možna tudi kazenska odgovornost.

A o tem bo odločal bodoči stečajni upravitelj. Kodre je sicer v današnji odstopni izjavi omenil, da so obtožbe do Agovita in njega osebno nedopustne in žaljive, zato bo pravico poiskal na sodišču. LTH je bil namreč že 7. novembra lani, ko je Kodre postal solastnik, Agovitu dolžan kar 1,7 milijona evrov. Hohnjec pa je kupčijo pojasnil z besedami, da je račun LTH blokiran in da je grozil odklop elektrike, plina, telefona ...

Namen naj bi bil, da Agovit plača te stroške in tako prepreči odklope v LTH. Vendar je po našem opozorilu zahteval preklic omenjene pogodbe: "Menim, da bi bilo najbolj higienično, če bi dolžnika LTH poravnala te stroške direktno."

"Kodre ne preliva denarja"
Kodre je Hohnjecu zatrdil, da v zadnjih dveh tednih LTH ni nakazal nobenega evra Agovitu, prav tako mu ni ničesar dobavil. Hohnjec je prepričan, da to drži, dodaja pa, da bo danes to preveril še v računovodstvu. A to bo verjetno predstavljalo težavo, saj kot pravi, ni elektrike. Če se izkaže, da so trditve Kodreta neresnične, bo to prijavil pristojnim organom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.