Slovenija
18 ogledov

Odstop zaradi fekalne vode

Zdravko Hočevar ostaja direktor Rižanskega vodovoda Koper. Žurnal24 main
Zaradi junijskega vdora fekalne vode v vodovodno omrežje na območju Pirana in Bernardina je direktor družbe Rižanski vodovod Koper Zdravko Hočevar ponudil odstop.
"Vsa odgovornost je na meni. Zadevo sicer raziskuje tudi policija, ki ugotavlja morebitno malomarnost, vendar verjamem, da so se sodelavci protokolov strogo držali," je povedal Hočevar. O njegovem odstopu naj bi odločali na petkovi seji nadzornega sveta in ponedeljkovi skupščini družbe.

 

175.000 evrov ...

...  naj bi po podatkih Rižanskega vodovoda stali sanacija okvare in stroški izpada realizacije.

Vdor fekalij ob zamenjavi azbestnih cevi
Do vdora fekalne vode v vodovodno omrežje je prišlo ob zamenjavi azbestnih vodovodnih cevi, ki jo je Rižanski vodovod Koper (RVK) izvajal na območju občine Piran. Strokovnjaki z Inštituta za zdravstveno hidrotehniko menijo, da je dogodku botrovala kombinacija več vzrokov. Izpusta dveh blatnikov, ki se nahajata na območju vdora, sta bila fizično zamašena, zaradi česar je prihajalo do konstantnega zamakanja z mikrobiološko močno obremenjenimi tujimi podtalnimi vodami. Morebitni odstop tesnila v eni ali več spojkah vodovodne cevi, vpliv bibavice, najdene okvare vodovodne cevi in dejstvo, da se vodovodna cev nahaja v območju depresije, so omogočili fekalnim vodam, da so vdrle v vodovodni sistem.

Prizadeti občani so bili ob dogodku nezadovoljni predvsem s pomanjkljivim in nepravočasnim obveščanjem o oporečni vodi. Trdijo namreč, da so skoraj ves teden pili fekalije, ne da bi vedeli za to. Večje število jih je zaradi tega utrpelo prebavne motnje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.