Slovenija
124 ogledov

Odstopil slovenski arbiter Ronny Abraham

Ronny Abraham ICJ-CIJ-UN Photo, Rob Ris, Max Koot Studio
Arbiter Slovenije Ronny Abraham, ki smo ga imenovali šele pred dobrim tednom, je odstopil.

Ronny Abraham, ki ga je imenovala Slovenija, je odstopil kot arbiter arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško, je danes sporočilo Stalno arbitražno sodišče v Haagu. 

Abraham je odstopno pismo arbitražnemu sodišču poslal že v ponedeljek, 3. avgusta. V njem je zapisal, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, "da bo to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da se bo s tem proces normalno nadaljeval, s pristankom obeh strani".

Odstopil, ker je odstopila Hrvaška

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da "ne more več sodelovati v procesu" arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih. 

Velika zmaga slovenske diplomacije je šla v franže

Karl Erjavec | Avtor: EPA EPA
Abrahamovo imenovanje je sicer slovenski zunanji minister Karl Erjavec označil kot veliko diplomatsko zmago Slovenije. Abraham je namreč predsednik meddržavnega sodišča, za katerega si je Hrvaška ves čas prizadevala, da bi reševalo mejni spor s Slovenijo. 

Od petih ostali le še trije sodniki 

Po odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma je 30. julija odstopil tudi hrvaški arbiter Budislav Vukas. Hrvaška ima 15 dni časa za imenovanje njegovega naslednika; ta rok se izteče 14. avgusta.Če Hrvaška Vukasovega naslednika ne bo imenovala, bo to v skladu z arbitražnim sporazumom storil predsednik arbitražnega sodišča. Enako velja tudi v primeru Slovenije.

Kako naprej, bo odločilo sodišče samo

V kratkem bo sicer na arbitražnem sodišču zaslišanje v zvezi s prisluhi pogovorov med nekdanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik. Na tem zaslišanju naj bi naj bi arbitražno sodišče odločilo, ali bo nadaljevalo z delom in sprejelo razsodbo o meji, ki so jo sicer napovedali za december. 

Hrvaška vlada je s soglasnim pooblastilom sabora sprejela sklep o odstopu od arbitražnega sporazuma in o tej nameri z diplomatsko noto obvestila Slovenijo, ki ima tri mesece časa, da odgovori, da se z odstopom ne strinja. 

Sodišče pa je Slovenijo že pozvalo, naj se odzove na hrvaško pismo sodišču o odstopu od arbitraže iz 31. julija, so še sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. 

Slovenija arbitra lahko tudi ne imenuje

V Cerarjevem kabinetu so zagotovili, da bo "Slovenija v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra", kar lahko pomeni tudi, da imenovanje prepusti predsedniku sodišča. Tako bi poslala sporočilo, da zaupa v delovanje arbitražnega sodišča.

Marko Pavliha | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
S tem se ne strinja profesor pomorskega prava Marko Pavliha, ki podpira imenovanje slovenskega arbitra. Odstop Abrahama označuje za dvojno neodgovornost.

"Najprej gre za neodgovornost za to, da je Slovenija ob tako pomembnem vprašanju imenovala tujca, drugo za neodgovornost te konkretne osebe, ki se je bržkone pred nekaj dnevi, ko je sprejel to funkcijo, pozanimal, v kaj se spušča," je Pavliha povedal za RTV SLO.

Za naslednika Abrahaa predlaga nekdanjega predsdnika ustavnega sodišča Ernesta Petriča. Edina možnost, da "se Slovenija izvleče iz te blamaže", je, kot je povedal za Kanal A po njegovem ta, da nemudoma imenuje "res slovenskega arbitra". "V takšnih primerih pretehta domoljublje, in ne pragmatičnost."

Komisija pripravljena posredovati

Evropska komisija je vzela na znanje odločitev Abrahama, je za STA povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva. Poudarila je, da komisija podpira in vzpodbuja dialog med obema stranema, da bi našli skupno rešitev ter da se je v zvezi z arbitražo intenzivno oglašala pretekli teden.

Tedaj je podprla nadaljevanje dela arbitražnega sodišča, za katerega v Bruslju ne vidijo prave alternative, glede hrvaške odločitve o odstopu od arbitražnega sodišča pa je izrazila obžalovanje, a hkrati tudi "spoštovanje demokratične odločitve Hrvaške".

Pripravljena je tudi posredovati med državama v podporo arbitraži.

Komentarjev 38
  • Avatar čavez
    čavez 21:35 06.avgust 2015.

    Ernesta Petriča ne podpiram on malih ljudi na ustavnem sodišču ne zagovarja niti ne prečita ali ne zna sodnih skropocal ki so jih napisali sodniki, le kako naj bi potem bil arbiter.

  • dragec 15:46 06.avgust 2015.

    ZA DOM SPREMNI - CVRC

  • zdrej 09:01 06.avgust 2015.

    To ni bilo dogovarjanje. To je bila agresija. Če bodo upoštevali zgodovinska dejstva, potem se bo moralo mejo postavit konkretno južneje.