Slovenija
61 ogledov

Odstopila, a bo ostala

V sredo pred sejo sveta vrtca sta se z ravnateljico in člani sveta sestala ljubl Žurnal24 main
Vrtec Najdihojca. Ravnateljica je odstopila, policija pa proučuje domnevne nepravilnosti pri napotnicah.

Jelka Fijavž je kot ravnateljica vrtca Najdihojca odstopila, a bo v vrtcu ostala kot strokovna delavka. Pred dvema tednoma smo poročali, da je staršem in zaposlenim zaradi več domnevnih kršitev in zlorab ravnateljice prekipelo, zato so začeli postopek za njeno razrešitev. 

8. septembra se je začel postopek za razrešitev Fijavževe; včeraj je posle že predala vršilki dolžnosti.

Objektivno je odgovorna 

Fijavževa je potrdila, da je odstopila zaradi domnevnih nepravilnosti pri študentskih napotnicah. “Kot ravnateljica sem odgovorna za vse naloge, ki se izvajajo v vrtcu. Čeprav so bile te naloge poverjene drugim delavcem, moram prevzeti objektivno odgovornost. Ocenila sem, da je to v tem primeru moralna poteza,” je povedala in dodala, da je treba očitane nepravilnosti raziskati in dokazati. Zdaj že nekdanja ravnateljica bo v vrtcu ostala: “Tu si želim ostati, ker se dobro počutim. Veliko sem naredila za kakovost dela v vrtcu in to bom nadaljevala.” 

Lukšič ni dal mnenja
Postopek. Svet zavoda vrtca mora pred glasovanjem o razrešitvi ravnateljice za mnenje zaprositi ministra za šolstvo in šport. “Minister ni dal mnenja k predlogu za razrešitev ravnateljice vrtca Najdihojca,” so sporočili z ministrstva. Svet bi zato lahko odločal o razrešitvi, a je ravnateljica pred tem dala odstopno izjavo.

Ravnateljici so sicer v predlogu za razrešitev ob zlorabi študentskih napotnic očitali še, da za oddajanje prostorov vrtca popoldne ni sklenila najemnih pogodb, da je goljufala pri stroških, ki jih povrne Mestna občina Ljubljana (MOL), in da ni izvrševala sklepov sveta zavoda vrtca. Fijavževa je na to odgovorila z javnim pismom, ki je objavljeno na spletni strani vrtca in v katerem je zapisala, da so nekateri starši, ki so tudi člani sveta zavoda, z različnimi metodami pritiskali na njene odločitve, jo žalili in se grobo vmešavali v kadrovske rešitve vrtca.  

Občina predala policiji 

Na policiji so potrdili, da so prejeli prijavo glede nepravilnosti v vrtcu Najdihojca. “Prijavo bomo proučili, in če bodo podani razlogi za sum uradnega pregonljivega kaznivega dejanja, bomo začeli predkazenski postopek,” je povedala Maja Adlešič, tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave. 

Podatke je policiji predala MOL, ki jih je dobila od sveta zavoda. “Iz dokumentacije je razvidno, da je prišlo v vrtcu Najdihojca do najmanj nenavadnega poslovanja pri nadomeščanju strokovnih delavk prek študentskega servisa. Zaradi suma oškodovanja premoženja MOL smo prek odvetniške družbe Čeferin začeli postopek prijave na ustrezne organe,” je povedala Marija Fabčič, načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje. 

Kaj na občini menijo o zamenjavi ravnateljice, nismo izvedeli. “Ker je svet vrtca samostojni organ, ki imenuje in razrešuje ravnatelja, občina kot ustanovitelj ne poda mnenja ali soglasja k razrešitvi,” je dejala Fabčičeva in dodala, da v zadnjih desetih letih v ljubljanskih vrtcih niso razrešili nobene ravnateljice vrtca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.