Slovenija
120 ogledov

Odstopila direktorica kranjske porodnišnice Andreja Škafar

Novorojenček. Shutterstock
Direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreja Cerkvenik Škafar protestno odstopa s funkcije.

"Seja sveta 27. februarja je bila zame skrajno žaljiva, saj je bila predlagana moja razrešitev, ki sem jo razumela kot politični mobing, in sicer z iskanjem nerealiziranih sklepov in z očitkom o nestrokovnosti poročila," je na današnji novinarski konferenci dejala Andreja Cerkvenik Škafar, ki je protestno odstopila s funkcije direktorice Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Na svetu zavoda so ji očitali malomarnost, sama pa meni, da je trn v peti, ker opozarja na finančne in kadrovske težave. Škafarjeva meni tudi, da ni odgovorna za izgube v bolnišnici pač pa do finančnih težav bolnišnic vodi neustrezna zdravstvena politika.

Za izgubo krivo financiranje sodobnejših posegov?

Skupna izguba kranjske porodnišnice je dva milijona evrov, za več kot 900.000 evrov pa je zapadlih obveznosti do dobaviteljev. "Kumulativna izguba je narasla v zadnjih dveh letih, ker so začeli operirati s sodobnejšimi posegi, ki so izjemno slabo vrednoteni, a zelo pomembni za zdravje in hitro pooperativno okrevanje bolnic," pravi Cerkvenik Škafarjeva.

Škafarjevi mandat sicer poteče oktobra prihodnje leto. "Ne bojim se naročene revizije sveta zavoda, saj sem v obdobju svojih treh mandatov delala pošteno in po svojih najboljših močeh," je dejala. "Ko sem spet postala glasna, sem postala neželena, začeli so se vršiti pritiski in grožnje." 

Poskusi reorganizacije

Ministrstvo za zdravje že dlje časa načrtuje reorganizacijo regijskih bolnišnic, kar so danes tudi uradno potrdili, vendar načrt združevanja bolnišnic nima politične podpore. Predvsem v SDS ostro nasprotujejo ukinitvi kranjske porodnišnice, ki sicer do danes nikoli ni bila uradno napovedana.

Škafarjeva sicer meni, da združevanje uprav bolnišnic ne bo prineslo nobene dobrobiti, ne nasprotuje pa skupni gorenjski bolnišnici.

"Sramota je, da v tretjem največjem slovenskem mestu zapira in ruši samostojnost peti največji porodnišnici v državi, da ozki interesi v ozadju prevladajo nad širšim javnim interesom in da ni ustrezno poskrbljeno za korektno financiranje ginekologije in porodništva ter da oskrba zdravih novorojenčkov ni plačana."

"Ne dovolim, da bi me kdorkoli politično stiskal za vrat, me blatil in mi grozil," je dejala. Vprašala se je, "zakaj mora politika s svojimi lovkami obvladovati stroko in ji na umazan način narekovati odločitve, ki imajo v ozadju povsem drugačne interese in namene".

Na njene izjave se bo ob 14. uri odzval generalni direktor Direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 17:51 11.april 2017.

    saj ne bo zastojn in še to na deset tisočev delavcev je izgubilo čez noč vse in nikome ništa gospa karitas in rk ter javna kuhinja vas vabita

  • Aleta 15:27 11.april 2017.

    Zelo dobra bolnišnica.Vse pohvale.

  • Avatar Leon
    Leon 14:21 11.april 2017.

    Gospa zdravnica predlagam vam vaje v človeški ljubezni z Manco Košir.