Slovenija
15 ogledov

Odstopili svetniki, predčasne volitve

Izolski župan Tomislav Klokočovnik ima najbolj v želodcu svojo predhodnico Bredo Žurnal24 main
Trinajst od 23 izolskih svetnikov je odstopilo z mesta svetniške funkcije, kar – kot kaže – pomeni, da bodo Izolčani šli še enkrat na lokalne volitve.

Najprej je zjutraj pogojno odstopilo pet svetnikov, ki so svoje odstopne izjave overili pri notarju, veljati pa naj bi začele, ko bi odstopilo še sedem svetnikov. Pravkar pa je nepreklicno odstopilo šest svetnikov SD. Ob upoštevanju, da je na tak način že prejšnji teden pogojno odstopil svetnik Slavko Samotorčan, je pogoj izpolnjen. Naknadno je odstopno izjavo podala tudi Kristina Zelič (Mladi za Izolo).

Po mnenju Klokočovnika je odstop svetnikov dokaz, da ti niso želeli sprejeti proračuna. © BOBO

 
Izolski župan Tomislav Klokočovnik je v pogovoru za STA pojasnil, da uradno z odstopom svetnikov še ni seznanjen. Po njegovih besedah so je odstopi dokaz, da svetniki proračuna niso želeli sprejeti. "Sam sem jim ponudil vse možnosti; od različnih sestankov in drugih možnosti, ki bi pripeljale do sprejetja proračuna," je dejal. Po njegovih besedah gre za to, da nekdanja županja Breda Pečan (SD) skupaj s stranko ne more sprejeti, da je na volitvah izgubila. Kot drugi razlog za odstop svetnikov DeSuS in LDS pa je Klokočovnik navedel, da naj bi ti "odšli pod Popovičevo kapo" . "Koprski župan Boris Popovič si ni mogel nikoli oprostiti, da je izgubil Izolo. Ugotovil je namreč, da z menoj ne more ravnati kot z drugimi, zato imamo zdaj takšno situacijo," je dejal Klokočovnik.

Pojasnil je še, da je kot župan izredno sejo občinskega sveta, na kateri naj bi ugotavljali odstope svetnikov, dolžan sklicati po uradni dolžnosti. "Če bodo odstopi ugotovljeni, so na vrsti volitve občinskega sveta," je povedal Klokočovnik in dodal, da sam ne namerava odstopiti, saj so ga izvolili občani.

Nenavadno srečanje
Precej prahu je včeraj vzbudilo tudi srečanje nekdanje izolske županje in zdajšnje svetnice SD Brede Pečan z njenim dosedanjim najvidnejšim političnim sovražnikom, koprskim županom Borisom Popovičem , v gostilni Zorko v Vanganelu. V objektiv svojega mobilnika ju je med pogovorom ujel eden od gostov. Fotografijo nam je poslal Patrik Peroša, član Oljke, ki komentira, da je zdaj očitno že pravi čas, da tudi v Izoli ustanovijo območno enoto svoje stranke. "Sestala sva se zaradi Padeža," je po SMS-sporočilu na naše vprašanje odgovorila Pečanova. "Minister je gospodu Popoviču predlagal, naj pritisne na poslance, da bi podprli predlog za sredstva v rebalansu. Jaz pač o tem med primorskimi poslanci vem največ. Rebalans pa imamo ta teden," je še pojasnila.

Morali bi sprejeti proračun

Izolčani bodo morali zaradi odstopa 12 svetnikov spet na volišča. © Žurnal24

 
Prav Pečanovo in Popoviča pa ima najbolj v želodcu izolski župan Tomislav Klokočovnik, kot je povedal v intervjuju za zadnjo Delovo Sobotno prilogo. Med drugim je še dejal, da Popoviča ni nič v hlačah in da se je za županstvo odločil prav zaradi njega, ker ga je prepričal, da bo lahko operiral v Izoli samo, če bo šel v politiko. Zaradi Popoviča bo s člani stranke Izola je naša kolektivno zapustil stranko in ustanovil novo.

Klokočovnik naj bi ta teden sicer predstavil nov predlog letošnjega proračuna, že tretji po vrsti. Kot je napovedal, bo pristal na zahteve svojih nasprotnikov v občinskem svetu, da zmanjša proračun za letošnje leto za osem milijonov evrov, in sicer na 21 milijonov evrov. Večina svetnikov tudi zahteva, naj jim pojasni natančne okoliščine poravnave z Marinvestom, ki je za milijon evrov lahko odkupil zemljišče izolske marine (občina pa je v zameno od Marinvesta odkupila drugo zemljišče za 700 tisoč evrov). Župan se je namreč poravnal brez soglasja občinskega sveta. Kot je napovedal izolski podžupan Darko Grad, bodo poravnavo dali v preučitev računskemu sodišču. V tem trenutku pa zaradi napovedanih svetniških odstopov ni znano, ali bodo kaj od tega sploh obravnavali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.