Slovenija
24 ogledov

Odvaža nevarne odpadke

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Kemiplas. Jutri gre na pot drugi tovornjak z nevarnimi odpadki. Okoljskega dovoljenja za obratovanje še kar ni.

“Prav danes smo poslali dopolnitev k naši vlogi za pridobitev okoljskega dovoljenja,” je v ponedeljek povedal direktor Kemiplasa Muharem Kadić. Še vedno je prepričan, da bodo dovoljenje dobili. Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) še ni odločila, ali bo kemični tovarni podelila okoljsko dovoljenje IPPC, ki je pogoj za njeno nadaljnje obratovanje.

Kdo ima dovoljenje?
Arso. Okoljevarstveno dovoljenje je prejšnji mesec izdal Pivki Perutninarstvu, Livarju, Papirnici Vevče, Leku in delno dovoljenje Termoelektrarni Šoštanj. Kemiplas pa je po besedah okoljskega ministra eno od šestih podjetij, ki so za pridobitev najbolj kritična.

Koprsko sodišče je pred prazniki zavrnilo že drugi predlog o začasni odredbi za ustavitev proizvodnje, s katero bi Kemiplasu preprečili obratovanje. Da omenjenega okoljskega dovoljenja Kemiplas sploh ne bi smel dobiti, pa so prepričani na koprski občini ter v civilni iniciativi, v sklopu katere se okoliški prebivalci bojujejo za preselitev tovarne; prepričani so namreč, da jih zastruplja.

“Prejšnji teden smo odpeljali del kemičnih nevarnih odpadkov, ki so jih tukaj pustili naši predhodniki in motijo okoliške prebivalce. V sredo jih bo odpeljal še en tovornjak,” je dodal Kadić.

Kemiplas terja občino
Direktorja smo sicer poklicali zaradi odškodnine v višini dobrih 670 tisoč evrov, ki jo terja od koprske občine. Za komentar smo včeraj zaman prosili obe strani. Kadić je ob tem zatrdil, da o postopkih, ki so v teku, ne govori. Po naših informacijah bodo v sredo na koprskem okrožnem sodišču obravnavali njegovo odškodninsko zahtevo; Kemiplas zahteva več kot pol milijona evrov, ker naj občina ne bi izpolnila obljub o spremembi namembnosti zemljišča tovarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.