Slovenija
29 ogledov

Odvažajo, a še ne vedo, kam

stanko tomšič Jerca Božič Kranjec
Smeti. Rezervno deponijo za Globoko še iščejo. Pozivi k večjemu ločevanju.

V občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog - Trebelno so začeli včeraj po enem tednu odvažati mešane odpadke, čeprav – kot nam je povedal Stane Tomšič, direktor Komunale Trebnje – še ne vedo, na katero odlagališče jih bodo odpeljali. "V igri jih je kar nekaj, odločitev pa bo padla v naslednjih dneh," je dejal.

Nejevolje konec

Mešani odpadki, ki so jih včeraj pobrali, so trenutno v njihovem zbirnem centru, v zabojnikih, v katerih jih bodo odpeljali naprej. Prejšnji teden so sicer med občani zaznali nekaj nejevolje, a kot je povedal, je bila takrat to, da odpadkov niso pobirali, edina možna rešitev. "Danes smo začeli odvoz po načrtu; na vrsti je bila odpadna embalaža, a kjer se nabralo največ mešanih odpadkov – denimo pred šolami, vrtci in domom starejših občanov –, smo pobrali tudi te," je pojasnil Tomšič.

Za Globoko dva meseca

Po dogovoru na ministrstvu za kmetijstvo in okolje naj bi podaljšano okoljevarstveno dovoljenje za Globoko dobili čez dva meseca. V enem mesecu naj bi na komunali dopolnili vlogo, v naslednjem mesecu pa naj bi se o njej odločili na Agenciji RS za okolje.

Med bistvenim, kar morajo urediti za podaljšanje dovoljenja, sta sprememba načrta ravnanja z odpadki in dodatna vrtina za spremljanje posebnih vod. Na tem odlagališču bodo potem lahko odlagali do sredine prihodnjega leta, zatem pa načrtujejo izgradnjo druge in tretje etape prve faze, s čimer bi pridobili še za 70 tisoč ton zmogljivosti. To bi bila, ker je odlaganja mešanih odpadkov vse manj, po Tomšičevih besedah kar dolgoročnejša 
rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.