Slovenija
713 ogledov

Odvetnica oproščena

Skrbnica premoženja in odvetnica Janja Batinič si je oddahnila. (Foto: Saša Desp Žurnal24 main
Zavrnilna sodba. Pomanjkanje dokazov zoper Janjo Batinič, skrbnico premoženja po denacionalizaciji Grand hotela Toplice.
Eden od dedičev o skrbnici

Michael Molnar, Avstralija (www.si21.com). "Kaže, da ji polovica dedičev zaupa, druga polovica pa bi rada videla njeno glavo na kolu. Kako naj predstavlja vso družino, ko pa so nekateri člani povezani s sodnimi kriminalnimi obtožbami proti njej? Osebno mislim, da je Janja poštena duša. Kot je videti, vsi, ki so bili vpleteni v postopek, vidijo samo dolarje in se jim ob tem kisajo možgani."

"Še vedno sem v šoku, a drugega ni bilo pričakovati," je odločitev okrožne državne tožilke Julijane Uhan, da odstopi od obtožnice zaradi domnevne zlorabe zaupanja, komentirala odvetnica Janja Batinič.

Obtožnica ji je očitala, da je kot skrbnica denacionalizacijskega postopka blejskega Grand hotela Toplice brez soglasja vseh dedičev neupravičeno razpolagala z denacionalizacijskim premoženjem, vrednim 9,2 milijona nemških mark oziroma okoli pet milijonov evrov.

"Še preden smo začeli zaključne govore, je tožilka odstopila od pregona, sodniku pa ni preostalo drugega, kot da izda oprostilno sodbo," je dodal njen zagovornik Vanja Radanovič.

Spomnimo, odvetnico je ovadila Terezija Molnar, vdova Franca Marcusa Molnarja, enega od denacionalizacijskih upravičencev.

Račun na njeno ime
"Račun sem pri Faktor banki odprla na svoje ime, a kot odvetnica, saj smo se z dediči dogovorili, da se ves denar zbira ne enem računu in se po koncu dednega postopka razdeli na štiri enake deleže. Ker je šlo za depozit, s tega računa denarja sploh nisem mogla dvigniti. Še vedno je na računu, z obrestmi od leta 2000," je sodniku pojasnila Batiničeva, ki je v spis vložila kup novih dokaznih listin, predvsem dopisov bank. "Šele s 1. novembrom se je na bankah za potrebe strank oziroma v dobro tretjih oseb odprl tako imenovani fiduciarni račun," je pojasnil Radanovič.

Dedni postopek še traja
"Dedni postopek je absolutno predolg in še ni končan. Aprila lani smo se dobili vsi odvetniki strank v postopku dedovanja in smo vsi hkrati poslali urgenco na sodišče. Dediči so se dogovorili, da se premoženje deli na štiri deleže, upniki pa se poplačajo iz sredstev rezervacije," je dodala Batiničeva, ki bo lahko denar sprostila tisti trenutek, ko bo sklep o dedovanju pravnomočen.

5 milijonov evrov premoženja štirje dediči še vedno niso dobili.

Batiničeva je sicer krivdo zanikala že na prvi obravnavi junija 2007, ko je pojasnila, da je Slovenska odškodninska družba dedičem nakazala obveznice, vredne 9,2 milijona nemških mark. Na njen račun je prišlo 8,5 milijona mark, saj so del premoženja upniki Franca Marcusa Molnarja z začasno odredbo zasegli.

Neposredni dediči so se ravno zaradi terjatev dogovorili, da bodo denar nakazali na račun enega od dedičev, čigar pooblaščenka je bila Batiničeva, šele nato si ga bodo razdelili. "Sto tisoč mark sem dvignila, ker sem hotela v skladu z oporoko poskrbeti za stanovanje in rento vdove, ki pa je odstopila od nakupa stanovanj. Ta denar je še vedno na računu NLB," je še povedala odvetnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.