Slovenija
22 ogledov

Odvetnik Tovšakove predlagal izločitev dokazov

Hilda Tovšak Gergor Katič
Na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjima vodilnima v Vegradu Hildi Tovšak in Branki Gabriel je bilo zaslišanih pet prič, med drugim stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril, ki je opisala ugotovitve ob stečaju Vegrada.

Obtožnica nekdanjo direktorico Vegrada Tovšakovo in nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja Vegrada Branko Gabriel bremeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči, v katero so sredstva zbirali delavci in so bila namenjena njim, nakaže nekaj več kot 400.000 evrov na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Kasneje naj bi del sredstev, ki so bila namenjena tudi družinama dveh preminulih Vegradovih delavcev, vrnili in delavce dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Poslovne knjige so se vodile pomanjkljivo

Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril na zaslišanju ni postregla s podrobnostmi glede poslovanja blagajne vzajemne pomoči, saj tega za potrebe preizkusa terjatev ni rabila preverjati, poleg tega so to kasneje začeli preiskovati kriminalisti. Tudi natančnih zneskov vplačil delavcev v blagajno vzajemne pomoči nima, saj dokazil o tem ni bilo na Vegradu, prav tako jih pri prijavi terjatev niso priložili delavci, zato je te terjatve prerekala. V opisovanju razmer na Vegradu ob začetku stečaja pa je večkrat izpostavila zelo pomanjkljivo vodene poslovne knjige, kupe nepregledane pošte in več let neusklajena plačilna razmerja z dobavitelji.

Pomembne priče ni bilo

Zaslišan bi moral biti tudi Asim Cibrić, a se na vabilo ni odzval. Tožilec Stanislav Pintar je menil, da je njegovo pričanje pomembno, zato je sodišču predlagal prisilno privedbo. Še pred začetkom predvidenega zaslišanja Cibrića, ki ga kasneje ni bilo, pa je sodišču kot nove dokazne predloge dal kopije iz rokovnikov Tovšakove, ki so jih kriminalisti zasegli v okviru hišne preiskave februarja letos in v katerih je na več mestih naletel na zapis Cibrićevega imena in določenih zneskov denarja.

Zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti, je sodišču predlagal, da te dokaze izloči, saj so po njegovih besedah zasežene listine kasnejšega datuma kot domnevno kaznivo dejanje, za katerega se trenutno sodi Tovšakovi. Nasprotno pa je tožilec vztrajal pri sprejemu teh dokazov in Cibrićevem pričanju.

Kot je dejal Pintar, želi dokazati, da je Cibrić po naročilu Tovšakove izvršil plačilo dogovorjenega zneska Senisu Dediću, sinu pokojnega Vegradovega delavca, zato da je ta pred sodiščem septembra 2011 krivo pričal. "Bil je postavljen v nemogoč položaj in je moral krivo pričati, da je dobil tisto, kar bi moral prejeti," je dejal Pintar in dodal, da utemeljeno sumi, da gre za sum novega kaznivega dejanja in da bo ustrezno ukrepal.

Obravnava se nadaljuje naslednji teden

Obravnava v tožbi zoper Tovšakovo in Gabrielovo se bo nadaljevala z zaslišanjem več vabljenih prič v torek, 9. aprila, ko je med drugim na zaslišanje vabljena omenjena Majda Volk. Še pred nadaljevanjem obravnave pa bo Tovšakovo, ki je v priporu zaradi suma dajanja daril pri posredovanju tujih delavcev, po odredbi sodnice Ingrid Lešnik pregledala izvedenka medicinske stroke. Izvedenka jo je pregledala že pred obravnavo, razpisano za 27. marec, ko je odredila za Tovšakovo enotedenski premor, zato je takratna obravnava odpadla.

V zvezi s Tovšakovo je poleg torkovega nadaljevanje iste glavne obravnave predvideno tudi v sredo, za četrtek, 11. aprila, pa je na celjskem sodišču razpisan predobravnavni narok, povezan s pravnomočno obtožnico v primeru Rimskih term, je potrdil Kanduti.

Komentarjev 1
  • dragec 16:22 05.april 2013.

    Uboga ženska, kako trpi