Slovenija
121 ogledov

Odvetniški derbi

Aleksander Čeferin in Franci Matoz (Foto: Dejan Mijovič/Barbara Milavec) Žurnal24 main
Matoz : Čeferin. Vrsta konfliktov, ki presegajo običajno odvetniško ravsanje. Šampionka. Tožba, potem ko je koprski Pejo Trading prodal podjetje srbski Beohemiji.

"Kadar se v sodni dvorani na nasprotnih straneh kot pravni zastopniki sprtih strani znajdejo Franci Matoz in odvetniki iz odvetniške družbe Čeferin, jim glasnih, včasih celo vročekrvnih argumentov v prid svojim strankam ne zmanjka," sodna soočenja Matoza in Čeferinovih opisujejo viri blizu pravosodju. "Praktično nemogoče je pričakovati, da bosta pri pravdanju denimo pristala na poravnavo med svojimi strankami. Preden se strasti umirijo, preteče precej časa in je veliko prerekanja, oporekanja, dokazovanja, zakaj enemu odškodnina pripada bolj kot drugemu. Delovanje v strankino korist se od odvetnikov sicer pričakuje, a v bitkah, v katerih si neposredno nasproti stojijo Matoz in Čeferinovi, morajo biti sodniki res izjemni pogajalci," dodajajo naši viri.

Preklicano pooblastilo
Pisarni si stojita nasproti tudi pri tožbah, povezanih z renško Šampionko. Podjetje je pred časom kupila srbska Beohemija od obalnega podjetnika Edvina Pejoviča. Vse Šampionkine obveznosti niso bile prikazane, pravi Matoz, in ko so začele prihajati, je njeno vodstvo sprožilo stečaj.

Franci Matoz je bil predmet namigovanj, ko mu je stečajna upraviteljica odpovedala pooblastilo.

Direktor Šampionke je bil obalni poslovnež Sebastjan Vežnaver. Matoz je po pooblastilu stečajne upraviteljice Marije Magdalene Šantl vložil tožbo za ničnost prodajne pogodbe. Pred tremi tedni je Šantlova preklicala pooblastilo Matozu, po naših informacijah je preklic povezan z zamujenim rokom za pritožbo. Šantlovo po naših informacijah odslej pravno zastopa Bogomir Horvat – od leta 2007 predsednik koprskega sodišča, odtlej do sredine lanskega septembra pa odvetnik v Matozovi pisarni. Zadnji pa še zastopa Beohemijo, ki jo zaradi "nekaterih pravnih dejanj" tožijo Šampionkini upniki.

Aleksandru Čeferinu so zasebniki zaradi Šampionkinih tožb tajno sledili na Hrvaško.

Šantlova je bila za pojasnila včeraj ves popoldan nedosegljiva.

Tožilstvo o Šantlovi
Koprski tožilci sicer že dobra dva tedna preiskujejo sume, da naj bi Šantlova od podjetnika Vežnaverja nezakonito prejemala podkupnino.

 

Matoz nasproti Čeferinu
Popovič : Vidrih. Decembra je ljubljansko sodišče koprskega župana Borisa Popoviča obsodilo na tri mesece zapora z enoletno preizkusno dobo zaradi razžalitve novinarke Primorskih novic Petre Vidrih. Popoviča je zastopal Franci Matoz, Vidrihovo, kot nadomestno tožilko, z zasebno kazensko tožbo, pa Odvetniška družba Čeferin.

Stanislav Meglič. Žrtev napada bulmastifov Saše Baričeviča pred štirimi leti je sredi februarja preklicala pooblastilo Odvetniški družbi Čeferin, ki je pred dobrimi tremi leti zanj na ljubljanskem sodišču vložila odškodninsko tožbo zoper lastnika psov Zoro Roter in Baričeviča. Meglič, ki je bil ob napadu star 34 let, se je za zamenjavo odvetnika Čeferina s Francijem Matozom odločil, ker so se stvari menda odvijale prepočasi. Čeferinovi nasprotno vztrajajo, da so postopek ob vseh procesnih zapletih v tako zahtevni zadevi pripeljali tik do zaključka in glede na razmere v slovenskem pravosodju sorazmerno hitro.

"Matoz je kot Damjan Murko." Po preklicu Megličevega pooblastila Čeferinovim je Aleksander Čeferin Matoza označil za Damjana Murka slovenskega odvetništva. Koprskemu odvetniku očita tudi, da naj bi sam poiskal Megliča in ga prepričeval, naj za zastopanje pooblasti njega, s čimer naj bi Matoz kršil odvetniški kodeks.

Toncity. Čeferinovi odvetniki zastopajo družbo Toncity Pacifik Investicije s tožbo na koprskem sodišču zoper družbe Koperinvest, MM Investicije in MM Finansiranje, ki jih zastopa Matoz. Afera je izbruhnila, ko je nekdanji direktor družbe Toncity Andrej Grahor leta 2007 zemljišča družbe za 7,6 milijona evrov prodal podjetju Milana Mandarića, domnevnega prijatelja župana Borisa Popoviča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.