Slovenija
120 ogledov

Odvzeli jim bodo tri programe

Scena 24.04.12, televizija, pilot, foto: shutterstock Žurnal24 main
Javni zavod RTV Slovenija je danes uporabnike, ki televizijske programe sprejemajo prek navadnih anten, obvestil, da se bodo komercialni programi, ki so bili doslej dosegljivi na javnem omrežju digitalne prizemne televizije DVB-T oziroma tako imenovanem multipleksu A, s 14. oktobrom tudi uradno preselili na novi, komercialni multipleks C.

Skladno z zakonom o digitalni radiodifuziji namreč RTV Slovenija po postavitvi multipleksa C ne bo smela več oddajati komercialnih programov na multipleksu A. Tam bodo ostali le nacionalni programi TV SLO 1, TV SLO 2, TV SLO 3, Tele M, TV Koper Capodistria in program posebnega pomena TV Vaš kanal Novo mesto.

Na multipleksu C bodo medtem komercialni programi – gre za programe Pop TV, Kanal A, Golica TV, Planet TV, TV3 Medias, Sponka.tv in TV nakupi – vidni že od danes. Med poskusnim oddajanjem, to je od 12. septembra do 13. oktobra, bodo lahko gledalci na svojih sprejemnikih usposobili sprejem multipleksa C, kar pomeni, da bodo morali za nemoten sprejem na novo nastaviti svoje sprejemnike. Navodila za nastavitev sprejemnikov so na spletnem naslovu http://www.rtvslo.si/dvbt/. Več informacij je na voljo tudi na telefonski številki 01/475 27 81.

Na RTV Slovenija opozarjajo, da bo pokritost omrežja multipleksa C 96-odstotna, torej nekoliko manjša od pokritosti omrežja multipleksa A, ki je 99,9-odstotna. Oddajne naprave za multipleks C bodo nameščene na 89 lokacijah po vsej Sloveniji, zato na nekaterih območjih komercialnih programov s hišno oziroma strešno anteno ne bo mogoče spremljati. Omrežje multipleksa C bo mogoče razširiti tudi na ta območja, vendar se morajo s takšno širitvijo strinjati vsi izdajatelji programov v multipleksu C.

Prijavilo se je osem ponudnikov

Omenjenim komercialnim programom, ki bodo dostopni prek multipleksa C, pa se utegnejo v kratkem pridružiti še nekateri. Na razpis agencije za pošto in elektronske komunikacije za dodelitev šestih pravic razširjanja televizijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki (DVB-T) v Sloveniji se je namreč prijavilo osem ponudnikov.

Družba Top TV Media se je prijavila s programom Top TV, Čarli s programom Čarli TV, Petelin s programom TV Petelin, VA Video Audio Film s programom TV Primorka, Antenna TV SL s programom Prima TV, Arena Vip s programom TV Arena, Pink Si s programom Pink Si in Zavod Mediatravel s programom MT.TV.

Postopek podelitve pravic še poteka, v agenciji pa so zelo zadovoljni z zanimanjem, ki so ga na tem razpisu pokazali izdajatelji. Pričakujejo, da bo drugo digitalno prizemno omrežje oziroma multipleks C, ki ga bo postavila RTV Slovenija oziroma njihova enota Oddajniki in zveze, v celoti zapolnjen.

Preverili bodo zanimanje za postavitev novega

V skladu s tem pričakovanjem bo agencija še pred koncem leta preverila tudi zanimanje za postavitev novega, tretjega multipleksa, ki naj bi omogočal tudi storitve plačljive televizije.

Slovenija je decembra 2010 podobno kot že vrsta drugih držav izvedla prehod z analognega na digitalno oddajanje televizijskega signala prek prizemnih oddajnikov.

Gospodinjstva ta televizijski signal lovijo prek antene in ustreznega pretvornika, ki podpira standard DVB-T; ta je lahko v televizor že vgrajen ali pa se nanj priklopi.

 

Komentarjev 4
  • Sebastjan Kroflič 22:37 12.september 2013.

    Kaj pa če bi komplet slovensko televizijo malo "prevetrili, ker so tako komercialni kot tudi nacionalni trije popolnoma ZANIČ!Še malo pa televizije sploh ne bomo več potrebovali, ker je vse skupaj skoraj eno samo poneumljanje...

  • dostvasmam 19:52 12.september 2013.

    Ali pa če bi le rtvslo pustili ker je edina ki ni totalno zamerikanizirana. vrtijo evropske filme ki so zakon, imajo super oddaje(prava ideja, aritmija, dobro jutro slovenija, posebna ponudba, studio city, tednik, village folk...), za razliko od drugih ki ...prikaži več imajo samo tračerske novice, ostali del programa pa polnijo z limonadami, starimi ameriškimi filmi in ameriškimi oddajami ki človeka učijo samo to kako se jim mudi. v vsaki oddaji jim zmanjkuje časa, ampak na koncu jim le uspe. tipično ameriško šopanje gledalcev. jaz temu ne nasedam. Poleg tega sta slo1 in slo2 tudi v HD. Tudi slo3 program je čisto super, imajo par dobrih pogovornih oddaj, za fibce pa še prenos iz parlamenta :)

  • Trovlak 18:06 12.september 2013.

    Ali pa, če bi totalno ukinili brezvezne programe Slo1, 2, 3 in bi rajši obvezno naročnino razdelili med ostale, bolj vredne in z boljšim programom.