Slovenija
22 ogledov

Odziv na komentar Načelnost po Jankovićevo

Iz stranke Zares so se odzvali na komentar "Načelnost po Jankovićevo" objavljen v Žurnalu24 dne 16. 11. 2011. Objavljamo ga v celoti.

Zadeva: Odziv na komentar Načelnost po Jankovićevo (objavljen v Žurnalu24, dne 16.11.2011, avtor Borut Hočevar)

Borut Hočevar je v svojem komentarju z naslovom Načelnost po Jankovićevo med drugim uporabil primerjavo Gregorja Golobiča z Zoranom Jankovićem in se pri tem skliceval na Golobičev "kapitalski vložek v davčno prijazni Nizozemski".

V zvezi s tem je treba ponovno pojasniti, da Nizozemska NI davčna oaza in da se davčni zavezanec, ki je rezident Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ne more izogniti plačilu davkov s tem, ko je družbenik gospodarske družbe na Nizozemskem (takšne so tudi ugotovitve Davčne uprave RS).

Po zakonu o dohodnini so rezidenti države Slovenije obdavčeni po načelu svetovnega dohodka, kar pomeni, da se dohodnina plačuje od vseh obdavčljivih virov, ne glede na to, od kod je rezident prejel dohodek in kdo je izplačevalec. Davkov iz tega naslova sicer g. Golobič ni plačal, saj v vsem tem obdobju od omenjene gospodarske družbe tudi ni prejel nobenih dohodkov.

Naj spomnimo: parlamentarna preiskovalna komisija, ki je preiskovala ravnanja Gregorja Golobiča kot nekdanjega ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je svoje delo sklenila s poročilom predsednika komisije Rudolfa Petana, poslanca SDS. Med drugim je preiskovala tudi sum izogibanja plačevanja davkov Republiki Sloveniji s tem, ko je postal soustanovitelj gospodarske družbe Ultra Sum na Nizozemskem.

O slednjem v poročilu g. Petana ni bila zapisana niti besedica. Kar je tudi razumljivo, saj je preiskovalna komisija od Davčne uprave Republike Slovenije pridobila dokumentacijo, pod katero je podpisana direktorica ga. Mojca Centa Debeljak, in iz katere nedvoumno izhaja zgoraj zapisano.

Pričakovali bi, da so vsa ta dejstva g. Hočevarju že poznana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.