Slovenija
22 ogledov

Odziv na vsak klic

Septembrske poplave v Ljubljani. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Stavka. Ljubljana včeraj zaradi stavke javnih uslužbencev (še) ni zastala.

"Mi delamo normalno, morda je le tempo počasnejši. To je danes, bomo pa videli, kako bo naprej,” je o delu med stavko na upravnih enotah povedal Dušan Verbič, načelnik Upravne enote Ljubljana. Po njegovih besedah zaposleni izvajajo vse ključne dejavnosti, na enotah v mestu pa včeraj 
niso opazili posebnosti.

Sestre ne stavkajo
Normalno delajo tudi v enotah Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer stavkajo nekateri zdravniki, medicinske sestre pa ne. Stavka je po besedah tiskovne predstavnice Damjane Kralj videti tako, da se zdravniki enkrat na teden med pripravo na delo seznanjajo s potekom stavke. “Delo poteka nemoteno, ni 
težav,” je dodala.

Nekaj nalog normalno
Navodila. Načelniki upravnih enot so prejeli akt o izvajanju nalog med stavko. Ta med drugim določa, da potne liste in osebne izkaznice izdajajo v nujnih primerih, normalno vpisujejo rojstva in smrti v matični register ter izvajajo vsa volilna opravila.

Knjižnice različno
Zaradi stavke je bila včeraj zaprta Knjižnica Jožeta Mazovca, in sicer enote Polje, Jarše, Zalog in Fužine. Preostale enote Mestne knjižnice Ljubljana (MKL) so bile odprte, zaposleni pa so delali kot po navadi. Kako bodo enote odprte v naslednjih dneh, še ni dogovorjeno, pravijo na MKL. “Enote, ki so zdaj odprte, bodo tudi naslednje dni, za zaprte pa še ne vemo. Vsak dan se bomo morali prilagoditi,” so razložili. Pritožb zaradi zaprtih enot knjižnice za zdaj niso prejeli.

Gasilci deklarativno
Okoli 130 zaposlenih v Gasilski brigadi Ljubljana (GBL) stavka bolj na deklarativni ravni. “Operativno delo mora potekati, večina dela pa je takšna,” je povedal Tomaž Kučič, poveljnik GBL. Ljudje po njegovih besedah ne bodo v ničemer občutili njihove stavke, “vsak klic na pomoč bo dobil odziv”. Gasilci so bili včeraj zaposleni predvsem s čiščenjem in servisiranjem opreme, ki so jo uporabljali pri poplavah. Stavkovne zahteve podpirajo.

“Plače so zadnjih 17 let enake, ves ta čas so bili prikrajšani in zdaj, ko naj bi bila izravnava, se ta odmika v neznano prihodnost,”
je dodal Kučič in opozoril, da imajo gasilci zaradi narave svojega dela morda še najmanj možnosti uveljavljati svoje pravice, poleg tega pa nimajo močne sindikalne 
organizacije.

Za stavko smo se odločili zato, ker vlada noče spoštovati zakonodaje, ki jo je sama sprejela. S svojimi ravnanji je pokazala, da ji ni do socialnega dialoga.
Dragan Raonić, Sindikat delavcev MU MOL

MOL da, JHL ne
Stavka v Mestni občini Ljubljana (MOL) bo potekala na delovnih mestih. “Glede na elementarno nesrečo smo v času stavke v določenih skupinah pripravljeni pomagati pri odpravljanju nastale škode,” je dejal Dragan Raonić, predsednik Sindikata delavcev mestne uprave (MU) MOL. Obljubil je, da bo “zagotovljen minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov”. Naloge, ki so bistvene za MOL, bodo opravljene, stavka pa mirna in 
prostovoljna.

Iz Javnega holdinga Ljubljana (JHL) so sporočili, da zaposleni niso udeleženi v stavki. “Smo sicer javno podjetje, ampak nimamo statusa javnega sektorja,” so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.