Slovenija
25 ogledov

Odziv Pahorja na odkrite depeše

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je zatrdil, da ni nikoli pogojeval sprejema zapornikov iz Guantanama za obisk pri ameriškem predsedniku Baracku Obami.

"Ocene, ki jih zapišejo diplomati, so stvar njihove naloge, ki je ne želimo in nočemo komentirati," je dejal Pahor in dodal, da ima slovenska vlada v rokah zunanjo politiko, ki ni servilna, ampak poglablja stara prijateljstva in ustvarja nova.

V pravi užitek mi je, ko pridem v Bruselj ali na druge vrhe, kjer na Slovenijo gledajo kot na ugledno državo. Vem, da Slovenci zaradi značaja sami ne znamo prepoznati teh znakov, zato je moja dolžnost, da vam povem, kako smo videti zunaj.
Borut Pahor

Pahor je še menil, da je vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradley Freden med pogovorom z njim dobil napačen vtis, sicer pa poudaril, da bodo besede in zapise komentirali ameriški diplomati.

"Želim, kot sem včeraj potrdil ameriški diplomaciji, da v težkih trenutkih z njo ohranimo vse zaupanje. Če ne bi zaupal ameriškim diplomatom, se včeraj ne bi sešli na sestanku.


Namen sestanka je bil, da postane popolnoma jasno, kaj je cilj naših ravnanj glede urejanja odnosov med ZDA in Slovenijo – ohraniti zaupanje in trdno prijateljstvo dveh suverenih držav."

"Kriza ruši ravnovesja po svetu"
"Moja ocena je, da najhujša gospodarska kriza po drugi svetovni vojni ruši ravnovesja po svetu, in to veliko bolj, kot se je pričakovalo konec leta 2008," je dejal Pahor in dodal, da se pri tem zastavlja vprašanje, "ali bomo lahko novo ravnovesje dosegli po mirni poti. Slovenija si prizadeva za mirno pot."

Slovenija na mojo žalost še ni sprejela odločitve o gradnji drugega bloka.
Borut Pahor

Da slovenska zunanja politika ni servila, po besedah Pahorja dokazuje tudi to, da v Sloveniji odpiramo iransko veleposlaništvo, kar so nekatere države Sloveniji odsvetovale.

"Gre za suvereno odločitev države,"
je dejal Pahor in dodal, da je to država storila, čeprav z drugimi zahodnimi državami deli enako mnenje glede iranskega jedrskega programa.

"Obisk veleposlanika mi ni pod častjo"
Na vprašanje, ali ni nenavadno, da je obiskal ameriško veleposlaništvo, je Pahor dejal, da mu to ni pod častjo. "Ne vem, zakaj bi nekdo, ki vodi samozavestno zunanjo politiko, šel do njih. Nekdo, ki vodi servilno zunanjo politiko, bi se temu izogibal," je dejal premier.

Glede dogovorov o NEK 2 in slovenskih železnicah se Pahor sprašuje, o čem se predsednik vlade lahko še pogovarja. "Nikoli za določeno podjetje ne sklepam poslov, če je treba kakšnemu pomagati, to lahko storim," je dejal premier in zatrdil, da se v njegovi pisarni nikoli ni sklenil noben posel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.