Slovenija
13 ogledov

Odziva zdravnikov ni

V ZD Piran se je zaradi smrti tamkajšnje zdravnice in upokojitve zdravnika pojav Žurnal24 main
Precej občanov Lucije zaradi smrti tamkajšnje zdravnice ter upokojitve enega od zdravnikov ne morejo priti do oskrbe in zdravil, ki jih potrebujejo. Na razpise se nihče ne prijavi.
"Od marca smo objavili več razpisov za zaposlitev zdravnika in za podelitev koncesije, vendar se nihče ne prijavi," je dejal Matjaž Krajnc, direktor Zdravstvenega doma (ZD) Piran.

Ne morejo do zdravil
Na Krajevni skupnosti (KS) Lucija je namreč protestiralo precej občanov Lucije, predvsem kronični bolniki, ker zaradi smrti tamkajšnje zdravnice ter upokojitve enega od zdravnikov ne morejo priti do oskrbe in zdravil, ki jih potrebujejo. Menda naj bi si bolniki zdravila med seboj celo sposojali.

Bojijo se tudi, da se bo zaradi prihajajočih dopustov ter navala turistov v turistični sezoni njihova stiska še povečala. Pred dnevi je zato KS Lucija poslala na ZD Piran dopis, kjer prosijo, naj poskrbijo za ustrezne rešitve.

Veliko bolniških dopustov
Trenutno je v teku še en razpis za zdravnika v Piranu, ki se izteče v ponedeljek, vendar med pisanjem članka še ni bilo nobene prijave.

"Med tistimi zdravniki, ki jih trenutno nadomeščajo, je ravno v tem času neverjetno veliko odsotnosti zaradi zdravstvenih razlogov. Ena zdravnica opravlja specializacijo in je zato odsotna enkrat do dvakrat na teden, drugi zdravnik, ki nadomešča upokojenega, pa je zaposlen v izolski bolnišnici in je večino časa tam," je razložil Krajnc.

Za Žurnal je povedal, da bi bila lahko ena od rešitev iskanje zdravnikov iz bivših republik Jugoslavije, ki so zaradi jezika tudi najustreznejši, vendar zaradi zakonodaje Evropske unije (EU) obstajajo precejšnje administrativne ovire.

Zdravniki iz drugih držav EU (na primer Slovaške) pa k nam najverjetneje zaradi nižjih plač ne želijo in gredo raje v druge zahodne države.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.