Slovenija
36 ogledov

Odzivi na odstop arbitra Ronnyja Abrahama

Miro Cerar Saša Despot
Odzivi na odstop arbitra Ronnyja Abrahama so skopi. Premier Miro Cerar pravi, da razlogov zanj ne razume, zunanji minister Karl Erjavec molči.

"Odstop Ronnya Abrahama z mesta arbitra v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško obžalujemo, razlogov zanj ne razumemo," so sporočili iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja, kjer menijo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod Republike Hrvaške zaustavi cel postopek. "To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže."

Ob tem nadaljujejo, da upajo, da bo sodišče v polni sestavi kmalu nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, v skladu z arbitražnim sporazumom. Slovenija pa bo v določenem roku 15 dni sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra.

Zunanji minister Karl Erjavec se je po odstopu zavil v molk, prav tako zaenkrat odločitve Abrahama še niso komentirale koalicijske stranke. Največja opozicijska stranka SDS se je na Twitterju odzvala z opominjanjem na izjave, kako odlična izbira za arbitra je Abraham.

Poslanec NSi in predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat pa je za jutri napovedal sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, kamor bosta vabljena tudi Cerar in Erjavec. Odstop arbitra pa je ocenil kot "dodatne težave, ki so se začele z nezakonitim prisluškovanjem slovenskima predstavnikoma v primeru sojenja arbitražnega sodišča v Haagu o poteku slovensko-hrvaške meje in objavo teh prisluhov v hrvaških medijih". 

"Veliko diplomatsko zmago je spremenil v kataklizmični poraz"

Poleg šaljivih odzivov na družbenih omrežjih prevladujejo odzivi, ki pozivajo zunanjega ministra k odstopu in prevzemu odgovornosti.

Komentarjev 19
  • zdrej 09:04 06.avgust 2015.

    In koga ti predlagaš, da bo rešil situacijo? Če kandidata nimaš, shut the f * UP!

  • gornik 08:38 06.avgust 2015.

    Ta vlada ni vredna počenega groša , čarli glavni klovn, za njim pa cmerar

  • Tupamaros 08:19 06.avgust 2015.

    Ustaše praznujete etnično čiščenje.Tega madeža ne boste mogli nikoli zbrisati.