Slovenija
32 ogledov

Odzivi politike: Vendarle enotni ali le zatišje pred nevihto?

Piran Saša Despot
Čeprav je bilo sprva napovedano, da bodo izjave dali tudi predstavniki poslanskih skupin, se to ni zgodilo.

Že med samim prebiranjem določitve haškega arbitražnega sodišča se je v parlamentu začela seja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP.). Ker se je dogajalo za strogo zaprtimi vrati, v tako imenovani "gluhi sobi", smo novinarji v državnem zboru izvedeli le, da je razprava na trenutke burna, seja pa se je tudi precej zavlekla.

Odzivov predstavnikov političnih strank, kljub napovedim, nismo pričakali. Tudi predsednik največje opozicijske stranke, prvak SDS-a Janez Janša, kljub pričakovanjem, ni bil na voljo za komentar. Je slovenska politika tokrat vendarle enotna v ocenah ali gre vendarle  le za zatišje pred nevihto?

Stranka SDS je medtem za jutri napovedala novinarsko konferenco, na kateri se bodo odzvali na odločitev iz Haaga.

Predsednik parlamenta Milan Brglez je poudaril, da se bodo predstavniki političnih strank oglasili po natančnejši preučitvi dokumenta, čeprav so se nekateri med tem že opozarjali, da sodba ne izvršuje sklepa DZ iz leta 2013 glede dopolnitve memoranduma Slovenije v zadevi arbitraže po arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško. 

Poslanec SDS Branko Grims - po parlamentarnih hodnikih se je šušljalo, da je bil na seji odbora najbolj nezadovoljen z novicami iz Haaga - pa se je na twitterju spraševal, če je današnji dan res tako dober za Slovenijo.

Po izredni seji OZP namenjeni aritraži, ki so jo poslanci prekinili, sta tako pred novinarje stopila le predsednik državnega zbora Milan Brglez ter predsednik OZP in podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Brglez: Razsodba arbitražnega sodišča je zmaga mednarodnega prava

Predsednik DZ-ja Berglez je tako pojasnil, da so sejo prekinili, ter da jo bodo nadaljevali po tem, ko bodo člani odbora natančno preučili vsebino, sicer zelo obširnega dokumenta. Kljub daljši razpravi na odboru za zunanjo politiko je po njegovih besedah enotna ocena, da se bo treba posvetiti natančni študiji zadeve, da pri implementaciji ne bi storili kakšne napake. Najprej pa bodo, kot je zagotovil, poskrbeli za ljudi:

"Moramo reči, da je sama razsodba opredelila tudi ozemeljski stik med teritorialnim morjem Republike Slovenije in odprtim morjem," je dodal.

Horvat je poudaril da bo Slovenija spoštovala razsodbo,  kar pričakuje tudi od Hrvaške: "Nenazadnje so se idejni očetje Evropske unije pred 60. leti odločili povezati celino po pravni poti," je dejal predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Kot je dejal, bo v nadaljevanju namenil posebno skrb implementaciji razsodbe, zlasti je pri tem treba skrb nameniti prebivalstvu v obmejnem pasu, ki jih sodba neposredno zadeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.