Slovenija
38 ogledov

OECD: Plače v javnem sektorju petina BDP

Medicinske sestre veliko več časa porabijo z elektronskimi kot s kartonskimi kar Žurnal24 main
Stroški javnega sektorja v Sloveniji so leta 2009 znašali okoli četrtino našega bruto domačega proizvoda. To je nekaj nad povprečjem držav OECD.

Stroški zaposlenih v slovenskem javnem sektorju so znašali nekaj več kot 12 odstotkov BDP in so bili približno za eno odstotno točko višji od povprečja držav članic organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

To je organizacija zapisala v najnovejši analizi plačnega sistema javnega sektorja, ki jo je danes predčasno objavil Dnevnik.

Učiteljem 28 tisoč evrov na leto

Medtem ko vsi stroški javnega sektorja pri nas znašajo okoli četrtino BDP, ti v Nemčiji in na Japonskem znašajo manj kot 20 odstotkov, v Mehiki pa na primer kar 40 odstotkov BDP.

Plače slovenskih javnih uslužbencev so pod povprečjem OECD. Plače srednješolskih učiteljev znašajo v Sloveniji okoli 28 tisoč evrov in za povprečjem OECD zaostajajo za približno 3.700 evrov. Na vrhu so učitelji v Luksemburgu, ki zaslužijo okoli 74 tisoč evrov, sledijo pa jim tisti v Švici in Nemčiji z okoli 44 tisoč evri letne plače.

Medicinske sestre zaostajajo bolj kot zdravniki

Slovenski zdravniki specialisti glede na podatke v poročilu povprečno zaslužijo okoli 59 tisoč evrov, bolniške sestre pa nekaj manj kot 22 tisoč evrov. Podobno kot pri nas so plačani zdravniki na Norveškem in v Turčiji, medtem ko prejmejo v Nemčiji okoli 7.400 evrov več. Bolniške sestre v Sloveniji za nemškimi sicer zaostajajo za približno 11 tisoč evrov.

Manj zaslužijo tudi menedžerji. Slovenski ekonomisti zaslužijo okoli 37 tisoč evrov na leto oziroma približno 7.400 evrov manj od povprečja OECD in 22 tisoč evrov manj kot v Španiji, Belgiji ali na Nizozemskem. Hkrati pa zaslužijo več kot na Švedskem, v Veliki Britaniji ali Italiji.

V Sloveniji so se stroški nadpovprečno povečali

Najvišje stroške zaposlenih v javnem sektorju imajo skandinavske države – Danska skoraj 20 odstotkov, Švedska 15 odstotkov – najnižje pa Nemčija in Japonska. Tam znašajo manj kot osem odstotkov BDP.

Od leta 2000 so se stroški zaposlenih v javnem sektorju povečali v večini držav, v povprečju OECD za eno odstotno točko, v Sloveniji še nekoliko bolj, poroča Dnevnik.

Komentarjev 3
  • mirko 20:56 28.september 2011.

    Se opravičujem, nisem videl, da je naveden BDP. Pa kaj sploh navajajo ta zavajajoči BDP, to je samo lažniva statistika. Zanima nas prmerjava kupne mči med evropejci. Zanima nas kolikšen % gre iz državne blagajne za državno ter ...prikaži večr javno upravo pri nas in drugod v evropi.

  • mirko 20:43 28.september 2011.

    To je čista laž, da javna uprava vzame samo 12% od državne blagajne. Mislim, da je številka enkrat večja.

  • Tavgusti Gust 10:36 28.september 2011.

    Samo govorijo o zdravnikih in podobnih da bi se pa vprašali koliko nižje plače imajo v gospodarstu od euro območja to pa ne! Da o tehničnem kadru oz. inženirjih sploh ne govorimo zato pa smo tam kjer smo!!sramota za državo!banda!!!!!!!!!!!!!!!!