Slovenija
87 ogledov

OECD: Reorganizirajte državno upravo

stavka, UKC Ljubljana, javni sektor Žurnal24 main
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji priporoča, da naj reorganizira državno upravo in plačni sistem. Svetuje tudi premislek, kako bi obnovili in poživili socialni dialog.

Poročilo o pregledu javne uprave v Sloveniji so predstavniki organizacije danes predstavili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Kot je povedal državni sekretar Helmut Hartman, gre za dokaj konkretne smernice, ki jih OECD predlaga Sloveniji na konkretnih področjih, ki zadevajo finance ter ureditev državne in javne uprave.

OECD tako priporoča okrepitev sposobnosti strateškega načrtovanja in izboljšanje postopka parlamentarnega nadzora nad proračunom. Svetuje tudi premislek, kako bi obnovili in poživili socialni dialog.

Glede uslužbenskega in plačnega sistema pa OECD priporoča izvedbo strategije načrtovanja delovne sile za državno upravo ter spremembo trenutnega okvirja nagrajevanja posameznih uslužbencev.

Vodja pregleda javne uprave za Slovenijo Caroline Varley je med drugim izpostavila še nujnost motivacijske strategije za zaposlene, ki morajo začutiti, da so cenjeni in potrebni.

Prva faza opravljena, čakata nas še dve

V. d. generalne direktorice direktorata za javni sektor Mojca Ramšak Pešec je glede priporočil na področju javne uprave pojasnila, da je Slovenija reformo javne uprave že začela izvajati. Z nastopom te vlade se je prva faza reorganizacije javne uprave, ki jo priporoča tudi OECD v smislu združevanja področij delovanja za bolj uspešno in učinkovito delo, po njenih besedah že zgodila.

Tej prvi fazi pa bodo sledile nadaljnje faze reorganizacije javne uprave. Druga faza je v teku in pomeni nadaljnje združevanje vladnih služb, nova organizacija združenih ministrstev, do konca leta pa je predvidena tretja faza, kjer se bo pregledala struktura in vsebinska področja in možne medsebojne povezave tudi drugih organov v sestavi, javnih agencij in določenih javnih zavodov, je povedala Mojca Ramšak Pešec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.