Slovenija
8041 ogledov

Ofenziva intelektualcev proti Borutu Pahorju

Borut Pahor
1/4
Saša Despot
Po prepričanju 34 intelektualcev različnih akademskih profilov si predsednik republike Borut Pahor ne zasluži vnovičnega mandata.

Pahorju očitajo, da "je s svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi".

S tem je po mnenju nekaterih intelektualcev institut predsednika države "močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum". Z zadnjimi izjavami je, kot so zapisali, dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, zato se jim zdi takšna izbira zelo škodljiva.

Janez Janša Slovenija Janša o Pahorju: Volivci SDS glasovali zanj, ker je bil manj slaba ponudba

Slovenija si po njihovem prepričanju za predsednico ali predsednika zasluži osebo, ki svojega petletnega mandata ne bo v celoti posvetila permanentni volilni kampanji. "Ponavljajoče se nedržavniško in nespoštljivo ravnanje na mestu predsednika s krčenjem na samopromocijski populizem s primesmi seksizma vodi do nevarnih družbenih in političnih posledic," so prepričani.

Marjan Šarec Slovenija Marjan Šarec: "Psi, ki so mešani, so bolj odporni, kot tisti z rodovnikom!"

Med drugim so ocenili, da "je bila predsednikova abstinenca v primeru razpadanja komisije za preprečevanje korupcije in odstopa namestnice predsednika nevzdržna potuha obstoječemu stanju", saj taka ustanova koristi le koruptivni politiki. Poleg tega je za predsednika republike neodgovorno, da se razglasi za osebo, ki ne želi biti moralni zgled državljankam in državljanom.

Na predsedniškem mestu intelektualci pričakujejo osebo, ki bo svoje naloge opravljala z intelektualno poštenostjo, s skrbjo za pravičnost in glede na ustavne dolžnosti, so še poudarili.

Pismo so med drugim podpisali Boris Vezjak, Božo Repe, Jože Pirjevec, Milica Antić Gaber, Niko Toš in Vlado Miheljak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
 • Avatar atojeto
  atojeto 18:17 17.oktober 2017.

  Zakaj na volilnem listu nimamo možnosti "nihče od naštetih". Če bi največ ljudi (ne mislim absolutno večino) izbralo to možnost, se postopek kandidature ponovi, ti kandidati pa ne bi imeli pravice kandidirati do naslednjih volitev. To za mene ni demokracija, ...prikaži več ker me silijo izbirati med tistimi, ki mi niso všeč in sem prisiljen izbrati manjše zlo.

 • Avatar Minovak
  Minovak 14:10 17.oktober 2017.

  NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC! George Orwell

 • Avatar Minovak
  Minovak 14:09 17.oktober 2017.

  NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC! George Orwell