Slovenija
38 ogledov

Oglarsko kopo bodo prižgali slovesno

Oglarsko kopo si lahko od sobote ogledate na Jasi v Dolenjskih Toplicah. (Foto: Žurnal24 main
Festival. Več dni prikaza nekoč pomembne obrti združili v prvi Festival oglarjenja z več prireditvami.

“Pomembna središča kuhanja oglja so bili kočevski in dolenjski gozdovi,” pravi Janez Bogataj, ki bo sodeloval na 1. Festivalu oglarjenja. Ta se je začel v torek in bo trajal do prihodnje srede.

Slovesni prižig oglarske kope s kulturnim programom bo v soboto ob 20. uri na Jasi. Isti dan že ob 13. uri pripravljajo odprto prvenstvo v streljanju z zračno puško in ob 16. uri prikaz kovaške obrti.

“Za izdelavo kope sta dva oglarja potrebovala deset dni,” pove Bogataj, in tudi za topliško kopo je postopek povsem enak kot nekoč. Kot opisuje Bogataj, kuhanje oglja začnejo tako, da na vrhu, pri luknji, zakurijo močan ogenj, ki ga nato vržejo v luknjo, to pa zamašijo z zemljo, da začne v kopi tleti.

Tudi tek in predavanje
V ponedeljek ob 17. uri pripravljajo še Oglarski tek, v torek ob 18. uri pa učno uro ob oglarski kopi. Festival bodo končali v sredo ta teden ob 18. uri v kulturno-kongresnem centru s predavanjem Bogataja o prehranskih navadah oglarjev in gozdarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.