Slovenija
26 ogledov

"Oglas za voluntersko pripravništvo napaka"

primorska 08.06.2010, koper, franci matoz, foto barbara milavec primorska 08.06.2010, koper, franci matoz, foto barbara milavec
Oglas za volontersko pripravništvo, objavljen na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije, je bil napaka, je pojasnil odvetnik Franci Matoz.

Časopis Dnevnik je pred dnevi poročal, da se je na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije znašel oglas Odvetniške družbe Matoz za volonterske pripravnike, torej diplomante prava, ki bi delali zastonj. V sindikatu Mladi plus, ki je del Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), so nato v odprtem pismu opozorili na "izjemen razmah volonterskega pripravništva". Po njihovem mnenju se tako epidemija volonterskega pripravništva očitno širi celo na področja, na katera se ne bi smela, so še zapisali v odprtem pismu, naslovljenem na Odvetniško zbornico Slovenije in Matozovo pisarno.

Franci Matoz je poudaril, da vse odvetniške pripravnike zaposlujejo za določen čas, za čas opravljanja pripravništva, pripadajo pa jim vse v skladu z zakonom predvidene pravice. Sindikatu se je zahvalil za opozorilo, in kot pravi, ga bodo "vzeli resno in ga upoštevali".

Voluntersko opravljanje odvetniškega poklica ni dovoljeno

Sindikat je v svojem odprtem pismu sicer odvetniško zbornico pozval, naj v skladu s svojimi pooblastili in odgovornostmi ustrezno ukrepa in prepreči morebiten razmah te nedovoljene prakse. Kot pravijo, zakon o odvetništvu jasno določa, da volontersko opravljanje odvetniškega pripravništva ni dovoljeno in tako predstavlja hujšo kršitev pri opravljanju odvetniškega poklica.

V sindikatu so tako zapisali, da se z nedovoljenimi odvetniškimi praksami ruši zaupanje ne samo v odvetniški poklic, temveč tudi v samo pravno državo, "da ne govorimo o tem, kakšen signal se daje s tem mladim pravnikom". Z vsebino dopisa nameravajo seznaniti tudi inšpektorat za delo.

Komentarjev 6
  • privat 12:44 13.avgust 2013.

    kaj ne bodo še izmislili ti bogataši??? Volantersko delo se mora plačati z najnižjim zajamčenim dohodkom..zakaj ??...volanterstvo z pogodbo je delo!

  • mph 00:50 13.avgust 2013.

    "V sindikatu so tako zapisali, da se z nedovoljenimi odvetniškimi praksami ruši zaupanje ne samo v odvetniški poklic, temveč tudi v samo pravno državo," ... halo, a so pravniki kaj več kot ostali poklici, kjer se je ta kuga vsiljenega ...prikaži več "volonterstva" priplazila noter?

  • Veteran 20:26 12.avgust 2013.

    Volontersko pripravništvo bi potrebno preprečiti tudi na drugih področjih, ne samo pri odvetnikih, saj pravna država naj bi bila za vse državljane.Glede Matoza pa ni vredno izgubljati besed!?