Slovenija
3087 ogledov

Oglasil se je tudi Milan Kučan

Novice: "Ni prav, da se vračamo v enopartijski sistem" - Milan Kučan Anže Petkovšek
Nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pred predsedniškimi volitvami javno podprl odvetnico Natašo Pirc Musar, je po njeni uvrstitvi v drugi krog ocenil, da so volivci prepoznali doslednost njenih stališč in jih je prepričala, da za svojimi stališči in vrednotami tudi stoji in jih bo kot predsednica znala uresničevati.

Prepričan je, da Pirc Musarjeva vlogo predsednika republike razume in bo svoja stališča in vrednote znala uresničevati v okvirih pristojnosti predsednice.

Na vprašanje, ali se bodo v drugem krogu predsedniških volitev glasovi ostalih kandidatov levega političnega pola prelili k Pirc Musarjevi, je Kučan odgovoril, da jo bodo volivci teh kandidatov podprli, če so zavezani istim vrednotam kot ona.

Kučan je sicer Pirc Musarjevo podpiral že od vsega začetka, od najave njene kandidature, ko njeni protikandidati še niso bili znani, in ni imel razloga, da bi svoje stališče spremenil, je dejal. Tako je zanikal, da bi imel s prvakom največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom kakršenkoli spor, povezan s podporo kandidatom te stranke. Sprva je bila to Marta Kos, ki je iz predsedniške tekme izstopila, nato pa Milan Brglez, ki je bil skupen kandidat SD in Svobode.

Kučan ob tem rezultatov današnjega prvega kroga predsedniških volitev nikakor ne razume kot poraz vladajoče koalicije. Kot dobro je pri tem ocenil, da so se dogovorili za skupnega kandidata, da Brglez ni bil kandidat zgolj ene stranke s podporo druge, kar se mu zdi bistvena, kvalitetna razlika.

Dodal je še, da je treba upoštevati, da tako Socialni demokrati kot Gibanje Svoboda dolgo časa niso imeli svojega kandidata in so celo govorili, da kandidatov ne bodo imeli.

"Ta časovni zaostanek je najbrž tisto, o čemer se bodo morali pogovoriti," je menil. Sam je sicer prepričan, da bo koalicija še naprej trdna ter bo delovala tako, kot je to zapisano v predvolilnih obljubah, da bo državo upravljala drugače, kot jo je vlada pred tem.

Komentarjev 9
  • Pierre 14:37 24.oktober 2022.

    Na bruhanje mi gre kako žalite poštene in uspešne ljudi kot sta Nataša Pirc in Milan Kučan, povejte kater konkretno hudodelstvo sta zagrešila???? Janša seveda ljubi naš narod in nima denarja v oazah...

  • h4ck3r 09:39 24.oktober 2022.

    Huh koliko let še? Mogoče ene ali dvojne predsedniške volitve, potem pa bi lahko šel že v zaslužen počitek...pardon pokoj. :-)

  • SamoResnica 08:18 24.oktober 2022.

    Leva politična opcija se na vse pretege trudi, da bi se obdržala na vseh funkcijah. Brez zamere, ampak državo so zmeraj zafurali levi, tudi sedaj jo bodo, samo ljudje zaradi sovraštva do JJ volijo vse drugo... Kretenizem. Še Levica podpira ...prikaži več Pirc musarjevo kljub temu, da se zavzemajo za socialistično državo no odvzem kapitala uspešnim podjetnikom, tiste, ki pa se dejansko izogibajo (mož Nataše Pirc Musar, ki ima podjetje registrirano v davčni oazi) pa podpirajo. Kje imate sedaj načelno držo Levica