Slovenija
439 ogledov

"Ogljikov monoksid pusti trajne posledice"

Apartma v Hudinji Nino Verdnik
Ogljikovega monoksida sami ne zaznamo, saj nima vonja, okusa in barve. Zastrupitev s smrtonosnim plinom ponavadi spregledamo, pravi zdravnik Miran Brvar. Rešitev so tudi alarmne naprave.

"Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom redko pomislimo, saj so znaki pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti znakom viroze. Zastrupljenci z ogljikovim monoksidom imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo," pravi zdravnik Miran Brvar s Centra za zastrupitve na Interni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ).

Znaki zastrupitev so glavobol, slabost, omotica, nato tudi izguba zavesti, nazadnje lahko tudi smrt. "Če oseba, ki se je zastrupila, preživi, so lahko tudi trajne posledice, na primer poškodba možganov, lahko se ponavljajo glavoboli, prihaja lahko do motenj mišljenja, koncentriranja, lahko tudi do čustvovanja. Vsi ti znaki lahko trajajo dalj časa oziroma ostanejo za vedno," je za zurnal24.si povedal Miran Brvar.

Brez okusa, brez vonja

Ogljikovega monoksida ne moremo zaznati, saj je plin brez barve, vonja in okusa. "Dobro je imeti takšno varnostno napravo, ki zazna, da je nastal ogljikov monoksid. V številnih državah ZDA je vgradnja alarmnih naprav za ogljikov monoksid v nova stanovanja z gorilnimi napravami obvezna, tako da imajo v ZDA po nekaterih ocenah alarmno napravo za ogljikov monoksid vgrajeno že v 80 do 90 odstotkih novogradenj. O tem bi bilo smiselno razmisliti tudi pri nas," opozarja Brvar.

Vsem tistim, ki posumijo, da je v zraku prevelika koncentracija ogljikovega monoksida, pa Brvar svetuje, naj pokličejo serviserja peči ali gasilce, ki lahko prav tako izmerijo količino monoksida v zraku. "V primeru, da je že prišlo do zastrupitve, naj odprejo okna in se odpravijo iz stanovanja ter počakajo pristojne, da izmerijo količino plina, in se vrnejo šele, ko je varno in plina ni v stanovanju."

Zastrupitvi se je mogoče izogniti tudi z rednim vzdrževanjem peči. Več o tem na tej povezavi.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.