Slovenija
34 ogledov

Oglobljeni po napačnem členu

Islandci zatrjujejo, da so se policisti do njih grdo vedli. Žurnal24 main
Islandca, ki sta bila na obisku v Sloveniji, zatrjujeta, da so se policisti grdo vedli do skupine Islandcev in jim neupravičeno zaračunali globo. Policisti napako glede globe priznavajo, grdega vedenja pa ne.

Policijski inšpektor Bartolo Lampret oziroma odgovorni z mariborske policijske uprave zanikajo, da so se prejšnji četrtek policisti grdo vedli do skupine Islandcev in jim neupravičeno zaračunali globo, ker pri sebi niso imeli potnih listov, so pa priznali napako glede višine globe in uporabo napačnega člena zakona.

 

Za vstop le osebna

Od leta 2004 prehod le z veljavno osebno izkaznico.
"Državljani EU/EEA za vstop v RS ne potrebujejo potnega lista, temveč veljavno osebno izkaznico," so nam odgovorili z zunanjega ministrstva.

Slovenija je s 1. majem 2004 začela v celoti izvajati vse predpise EU glede prostega gibanja, vstopa in prebivanja držav članic EU, ki veljajo za državljane Evropskega gospodarskega prostora oziroma članice EU, Norveško, Islandijo in Liechtenstein. "Ti državljani za vstop v RS ne potrebujejo potnega lista."

Passport, passport!
"Moji poslovni partnerji iz Islandije , bili so trije odrasli in trije otroci, so se iz Šmartnega ob Paki z najetim kombijem peljali proti Mariborskemu Pohorju, ko so jih na avtocesti ustavili policisti. Nobenega prekrška niso naredili, vozili so po omejitvah, ko so policisti zahtevali dokumente," pripoveduje Sebastjan Vegan , čigar poslovna partnerja sta prav tako razočarana Islandca Thordur Hoskuldsson in Theodor Julius Solonsson . Islandci trdijo, da so jih naši policisti oglobili, čeprav so se izkazali z veljavnimi osebnimi izkaznicami, pri sebi pa niso imeli potnih listov. Poleg tega so jih oglobili po napačnem členu.

Po Veganovih besedah so imeli vse, kar bi policistom moralo zadoščati, torej osebne dokumente s fotografijo pa tudi vozniška dovoljenja in kreditne kartice, potne liste pa so pustili v počitniški hiši. "A policista sta v polomljeni angleščini zahtevala 'passport'! Ko so jim začeli groziti z globo 500 evrov, so hoteli poklicati mene oziroma odvetnika, ki ga imajo v Sloveniji, pa sta jim to prepovedala in celo zagrozila z zaporom, če globe ne plačajo takoj," je ogorčen Vegan, ki opozarja, da jim niso razložili nobenih pravic, temveč naj bi bila policista arogantna in nesramna.

Na zapisniku o prekršku sta napačen člen in napačen znesek. Tako nekdanji notranji minister Rado Bohinc kot pravnik dr. Rajko Pirnat nista želela komentirati primera Islandcev. © Žurnal24

 
Neveljavne osebne
Kot so zapisali policisti, dva od šestih tujcev nista imela veljavnih osebnih izkaznic. V postopku sta se izkazala z veljavnimi vozniškimi dovoljenji in kreditnimi karticami, a bi "kot tujca morala imeti veljavno osebno ali potni list" . Zanikali so, da bi se policista vedla neprimerno, priznali pa so napako glede globe: "Predpisana globa je 400 evrov, policista pa sta v nalogu uporabila napačen člen, zato sta plačala 50 evrov preveč." Za nastalo napako so se pooblaščencu Islandcev že opravičili, denar pa jim bodo vrnili. Policija je "tako že sama odpravila napake in nepravilnosti, državljani Islandije pa morajo spoštovati veljavno zakonodajo države, kjer so" .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.