Slovenija
67 ogledov

V zrak vsako leto manj

Vrhunec dogajanja je ognjemet z Ljubljanskega gradu, za katerega bomo letos odšt Žurnal24 main
Ognjemetu se ne bodo odpovedali v Ljubljani, Kopru in na Bledu.

Skupina občanov poziva mestne oblasti, naj ob novoletnem rajanju z ognjemeti v zrak ne spušča na tisoče evrov ter naj ta denar raje namenijo pomoči potrebnim. "Veliko let ste preko ognjemetov za različne dogodke zvočno in svetlobno onesnaževali nebo, strašili živali in kurili denar, ki bi ga lahko namenili za plačilo položnic socialno ogroženim družinam," so zapisali v dopisu županom in mestnim svetnikom "Ljudje v tem trenutku najbolj potrebujejo prav kruh, igre so že zastopane v politiki."

V Mariboru presenečenje

Mariborski župan je že pred dnevi povedal, da letos v Mariboru na silvestrovo ne bo klasičnega ognjemeta, tako kot ga ni bilo tudi lansko leto. Lani so se tako odločili v korist prizadetih po poplavah v Malečniku, letos pa so se odločili, da bodo uprizorili "socialno različico ognjemeta". Kakšna ta bo, še ne želijo izdati. S prižigom lučk v okviru Čarobnega decembra na Trgu generala Maistra bodo pričeli naslednji torek.

V Ljubljani ognjemet bo, a bodo zanj odšteli manj kot lani. Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, bodo zanj odšteli 3000 evrov. Lanskoletni, ki je trajal pet minut, je stal 3720 evrov, kar je okoli 250 evrov manj leto pred tem.

V Novi Gorici družinam v stiski

V mestni občini Nova Gorica so že v minulem letu denar, ki bi ga sicer namenili za ognjemet, podarili družinam v stiski. "Enako bomo ravnali tudi letos," so pojasnili. Za ta namen je v mestni blagajni predviden strošek 5000 evrov. Novoletni in praznični program bo skromnejši kot pretekla leta, saj ga bodo strnili na zadnji teden v decembru.

Turistični Bled in Koper z ognjemetom

Ognjemetu se ne bodo odpovedali na Bledu in v Kopru, kjer bo dolg osem minut. "Tudi letos bo novoletna okrasitev v manjšem obsegu," pojasnjujejo na koprski občini. Okrasili bodo mestno jedro, zainteresirane krajevne skupnosti pa si bodo lahko novoletne okraske izposodile in same poskrbele za okrasitev zaledja. Za novoletno okrasitev Kopra bodo porabili približno 30 tisoč evrov. Osrednjo novoletno jelko postavili na Titov trg. Kljub varčevalnim ukrepom napovedujejo bogat zabavni in kulturni program.

Na Bledu izpostavljajo da bodo zelo racionalni ter da bodo za adventni program namenili manj sredstev kot lansko leto. "Gre za namenska sredstva, zbrana s turistično takso in sofinanciranjem s strani turističnega gospodarstva, saj gre za program, ki je namenjen gostom, obiskovalcem ter seveda domačinom," je pojasnil župan Janez Fajfar.

V Celju nove lučke

V Celju ognjemeta tudi letos ne načrtujejo. V času od 30. novembra do 31. decembra se bo v Celju odvijal program prireditev Pravljično mesto, za praznično krasitev mesta pa bodo namenili 90 tisoč evrov. Kot pojasnjujejo, bo praznična krasitev letos za 40 tisoč evrov dražja kot lani, saj bodo izvedli celovito prenovo svetlobnih elementov, ki so stari že deset let in več. "Lani so lučke kot po tekočem traku zaradi dotrajanosti ugašali, kar pomeni, da se je življenjska doba približno polovici svetlobnih elementov iztekla," so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.