Slovenija
19 ogledov

Ogorčen boj za prestol "prave" levice

Kongres SD Nik Rovan
Volitve v SD. Strokovnjaki so si neenotni, ali bi odhod Pahorja pomenil propad ali preporod SD.

"Če bi Borut Pahor odšel, bi se rejting stranke prepolovil," ocenjuje Andraž Zorko iz javnomnenjske agencije Valicon.

Podpora SD se je sicer po volitvah dvignila in nazadnje po meritvah raziskave Vox Populi, ki jo je za Dnevnik in Pop TV včeraj pripravila Ninamedia, dosegla 13,8 odstotka. Čez slabih 14 dni pa se bodo v njej za predsednika poleg Pahorja spopadli Igor Lukšič, Patrick Vlačič in Zlatko Jenko.

Volilci bi odšli, a tudi prišli

Nasprotno sicer Nikola Damjanić iz Ninamedie meni, da Pahorjev odhod dolgoročno na stranko ne bi vplival. Meni, da bi bilo pravzaprav logično, da bi Pahor od vodenja stranke odstopil zaradi poraza na volitvah. Nedavno je tako odhod z vrha stranke napovedal nekdanji francoski premier Nicolas Sarkozy, po oceni Damjanića pa je vztrajanje na predsedniškem mestu drago stalo LDS, ko se ni umaknil Anton Rop: "Stranka mora narediti prevetritev." Zorko sicer pravi, da je razlika med strankama LDS in SD v tem, da je LDS razpadala od znotraj, pri SD pa napadajo od zunaj: "Za obstoj leve alternative je edina možnost Pahor. Zelo očitno je, da gre pri struji, ki ga ruši, za umetno poenotenje levice; govorim o Zoranu Jankoviću in Milanu Kučanu."

Volilci SD na zadnjih volitvah te stranke ne bi volili, če bi jih Pahor motil, dodaja. Damjanić pa pravi, da "kolikor bi jih zaradi njega odšlo, bi jih na drugi strani spet prišlo nazaj".

Jenka Zorko ni ocenjeval, ker ga ne pozna, Vlačiča ocenjuje kot "dober marketinški material", Lukšič pa "stara levica, ki pa nima prihodnosti". Podobno Lukšiča kot klasičnega levičarja in Vlačiča kot kompatibilnega s Pahorjem vidi Damjanić.

Komentarjev 3
  • vidralas 16:56 21.maj 2012.

    Lukšič je balkanski tip voditelja,kateremu ni za zaupati ter verjeti.Pravi prototip Jankovića,Kučana ter ostalih balkanizatorjev Slovenije.Čeprav nisem Pahorjev fen,je po poštenosti in zavednosti ter predanosti do dela,svetlobno hitrost pred debilnimi konkurenti.Zatorej Pahor, drži se in se ne obremenjuj z intrigami ...prikaži več balkanskih debilov.Imaš naš glas za predsenika SD,prav tako pa boš z lahkoto ugnal drugorazrednega.

  • Avatar skeptik
    skeptik 10:31 21.maj 2012.

    Lukšič je za stranko enako kot "pogrebni zavod". Šakal, ki je zavohal svežo kri.

  • heavyd 09:47 21.maj 2012.

    SD ima eno majhno šanso z Vlačičem. V vsakem primeru, pa bi stranka z odhodom Pahorja veliko izgubila.