Slovenija
6550 ogledov

Ogorčeni nad odločitvijo: Tega se ne stori v zadnjem trenutku

prižig lučk Anže Petkovšek Okrašena Ljubljana
Gostinci vladi očitajo, da bi lahko odločitve sprejela pravočasno, ne pa v zadnjem trenutku, ko so gosinici že opravili potrebne nakupe za praznični december.

V obrtno-podjetniški zbornici in njeni sekciji za gostinstvo in turizem so ogorčeni nad prepovedjo izvajanja gostinske dejavnosti na sejmih. Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu pravočasno sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so gostinci že opravili potrebne nakupe za praznični december.

"Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa," je, kot so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ob prepovedi prodaje jedi in pijač na stojnicah dejal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

prižig lučk | Avtor: Anže Petkovšek Okrašena Ljubljana Anže Petkovšek

Zadnji ukrep jih je presenetil in razočaral

Ob tem so spomnili, da je bila še pred dobrim tednom sprejeta dopolnitev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je za izvajanje gostinske dejavnosti strežbe hrane in pijač na sejmih izrecno določila enake pogoje kot za izvajanje siceršnje gostinske dejavnosti. Zadnji ukrep je zato gostince še toliko bolj presenetil in razočaral.

Kot so izpostavili, so se mnogi že začeli pripravljati na praznični december. Najemali so stojnice, nakupili hrano in pijačo, z namenom prilagajanja na omejitve pa so kupovali tudi dodatno opremo, kot so dodatni stoli, grelniki ... Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu nove omejitve pravočasno napovedala.

"Ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu 'take away' uspešno omejili tveganje za širjenje okužb," so zapisali.

Sekcija pristojne poziva, naj glede na to, da so vsi ukrepi, ki omejujejo poslovanje, sprejeti za nedoločen čas, sprejmejo tudi že predlagane ukrepe, in sicer nadomestilo za skrajšani delovni čas zaposlenih v panogi, nadomestilo za izpad prometa v sorazmerju z upadom prometa za obdobje omejitev obratovanja, nadomestilo za zaposlene, napotene na čakanje na delo, znižanje stopnje DDV za gostinske storitve ter povračilo stroškov najemnikom stojnic na sejmih v mesecu decembru (v višini stroškov najemnin, zalog ter investicij v stojnice in opremo).

prižig lučk | Avtor: Anže Petkovšek Okrašena Ljubljana Anže Petkovšek

Zakaj lahko jemo kostanj, ne smemo pa piti kuhančka?

Odločitev je danes pojasnila vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar. "Kostanj praviloma jemo med hojo, kar je popolnoma drugačen način kot pri kuhanem vinu, kjer se ponavadi ustavimo pri stojnici in vino spijemo stoje pri mizi. Tam se potem nabere večji grozd ljudi. Ker vina ne moremo piti z masko, smo brez maske na razdalji, krepko manjši od metra in pol," je dejala Logarjeva.

Število novih okužb v populaciji že nekaj časa sicer pada. "Vendar ta trend še vedno ni niti najmanj pozitiven v intenzivnih enotah," opozarja Logarjeva. V ljubljanskem UKC imajo tako v intenzivni negi in intenzivni terapiji hospitaliziranih 92 bolnikov, od tega 77 na enoti za intenzivno terapijo. "To so številke, ki si jih nihče ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo. Zavedati se moramo, da so to bolniki, ki  24 ur na dan potrebujejo prisotnost medicinskega osebja. Zavedati se moramo, da so to bolniki, ki bi brez sprejema v intenzivno nego in intenzivno terapijo v nekaj urah umrli," poudarja Logarjeva. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
 • dare326 15:25 07.december 2021.

  Poenostavljeno. Gostinci niso hoteli pregledovati PCT pogojev, lokali polni in covid se je razširil. Več okuženih, bolnice polne, več mrtvih in prepoved je tu. Malenkost v primerjavi s tistimi, ki imajo popoln lockdown. IJS je opozarjal, kam nas pelje pišmeuh obnašanje.

 • bogdan76 08:19 07.december 2021.

  butasti gostinci donirajte hrano za DSO in šole kar ostane peljite v Murgle plavi je lačen.

 • Avatar Leon
  Leon 07:40 07.december 2021.

  JANŠA VAS MA RAD !