Slovenija
3225 ogledov

Ogorčeni nad Urbanijo: "Pokončna" drža, kako ustreči oblasti

Uroš Urbanija Anže Petkovšek
Javno pismo novinarjev STA, ki so "zaradi sprevrženega odnosa svojega nekdanjega kolega razočarani, jezni, nekateri tudi obupani".

Kot smo že poročali, v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) navajajo, da so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA v januarju letos. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Ukom to moral storiti, ker za to nima nobene pravne osnove. Pogodba za opravljanje javne službe STA za letos namreč med Ukomom in STA ni bila podpisana.

V včerajšnjem sporočilu so dodali, da če se bo izkazalo, da si je direktor Bojan Veselinovič premislil in Ukom priznava kot "predstavnika ustanovitelja", bo Ukom pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče v skladu s slovensko zakonodajo izvesti financiranje STA. "Žal do danes direktor Veselinovič ni izrazil nobenega interesa, da bi se ta pogodba sklenila," trdijo pri Ukomu.

Direktor STA Bojan Veselinovič je medtem ob zavrnitvi zahtevka za plačilo opravljene javne službe v januarju poudaril, da sedmi protikoronski zakon jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Po njegovem mnenju je direktor Ukoma Uroš Urbanija dal vedeti, da začenja novo ofenzivo napadov na osrednjo tiskovno agencijo.

Ogorčen odziv novinarjev

Novinarji Slovenske tiskovne agencije (STA) so spisali pismo, v katerem izražajo svoje razočaranje, jezo in obup. Objavljamo ga v celoti: 

Ob vnovičnem poskusu discipliniranja Slovenske tiskovne agencije, direktorja Veselinoviča in predvsem nas, zaposlenih na STA, se želi tudi anonimna večina kolektiva odzvati na podoben način, kot se je pred dnevi nekdo, ki ne izraža stališč večine nas in na katerega se tako vehementno sklicuje direktor Ukoma.

Pravzaprav smo zgroženi, da nek državni uradnik, ki svojo plačo prejema iz državnega proračuna, torej je plačan z davkoplačevalskim (tudi našim!) denarjem, tako dušebrižniško govori o plačah zaposlenih na STA, hkrati pa samovoljno ustavi financiranje agencije in vse zaposlene  brezsramno še drugič potisne v položaj, ko ne vemo, ali bomo čez dva meseca sploh še prejeli plačo in bili sposobni odplačevati svoje osnovne življenjske obveznosti. In s svojo samovoljo v skrajno negotov položaj postavlja naše otroke, starše, partnerje, družine, ki delijo posledice zlobnih dejanj Urbanije in našo nejasno usodo. 

Večina zaposlenih je na STA izkusila delo z Urošem Urbanijo, ki je bil do konca leta 2009 namestnik takratnega odgovornega urednika in urednik notranje redakcije. Vendar ljudje, ki leta 2021 še vedno vztrajamo na STA, nismo tukaj zato, da bi obogateli, ampak smo  predvsem zvesti svojemu poklicu, novinarskemu poslanstvu, nenazadnje svojim sanjam. Nihče izmed nas tudi nima donosnih počitniških objektov v hribih in je mesečna plača praktično edino sredstvo našega preživetja. In ljudje na STA so zaradi sprevrženega odnosa svojega nekdanjega kolega razočarani, jezni, nekateri tudi obupani.

In ob tem se nam zastavlja vprašanje, zakaj Uroš Urbanija ni leta 2008 problematiziral višine plač svojih novinarskih kolegov, ko je njegova takratna plača močno presegala naše plače? Najbrž se je preveč ukvarjal s svojim delom, ki je med drugim vključevalo brisanje že objavljenih novic, prikrito popravljanje vesti, pripravo novic po nareku in dnevno tekmovanje z drugimi redakcijami v številu objavljenih vesti – kakovost je bila namreč povsem nepomembna. To so bili profesionalni standardi takratnega vodstva uredništva. In za vse to obstajajo sledi in dokazi, ki sta jih kolega Urbanija in Meško pustila za sabo na STA.

Svojo »profesionalno« in »pokončno« držo, kako ustreči aktualni oblasti, pa nadaljuje na Ukomu, ko manipulira z  informacijami, ki jih posreduje javnosti, prepoveduje javne nastope državnih funkcionarjem, obračunava z novinarji itd. 

V svojem zadnjem sporočilu za javnost Uroš Urbanija piše o skrbnem upravljanju s sredstvi Ukoma – ob tem pa zaposluje nove in nove ljudi, ki v delovnem času prek socialnih omrežij obračunavajo z vsemi povprek, se dogovarja s tujimi podjetji glede strojnega prevajanja njegovih sporočil za javnost v angleški jezik ter plačuje drage storitve zasebnim podjetjem za spremljanje medijskih objav za potrebe vladnih služb. Kajti on ni le državni uradnik, ampak kot sam trdi pooseblja predstavnika lastnice STA, torej države RS. Ampak on ni le to - Urbanija je človek nad državo in zakoni!

Odziv Sveta delavcev 

Na zadnje dogajanje se je odzval tudi Svet delavcev STA: "V času, ko politika in civilna družba opozarjata, da je treba za nadaljnji razvoj Slovenije preseči razcepljenost slovenske družbe, normalizirati razmere v njej in vzpostaviti kulturo dialoga in sodelovanja, je za zaposlene na STA prišla nova ura resnice. Kot je edino mogoče razumeti iz sporočila za javnosti Ukoma, se nadaljuje poskus razgradnje in uničenja naše medijske hiše, zaposlene pa postavlja v položaj, ko se znova sprašujejo o svojem socialnem položaju."

Izpostavljajo tudi, da bi nas moralo - kot celotno družbo - skrbeti, ko trenutni predstavniki ustanovitelja kljub večkrat izraženim opozorilom s strani domače in tuje medijske in politične javnosti o ogrožanju medijske svobode odkrito napovedujejo kršitev zakonov, ki jih je z veliko večino izglasoval državni zbor. Ta je v PKP7 določil, da je treba poskrbeti za zakonsko določeno financiranje javne službe, ki jo izvaja STA, hkrati pa kljub še vedno nesklenjeni tržni pogodi brezsramno in brezplačno uporablja naš servis, deli tvite naših vesti, ki so jim po godu, ter blati naš ugled z neupravičenimi komentarji ob objavah tvitov vesti STA, ki niso po njihovi volji.

"Še več, skupina posameznikov, iz katere je že na prvi pogled jasno, kateri politični stranki pripadajo, napoveduje celo ustanovitev nekakšne "nacionalne tiskovne agencije", ki bo bolj slovenska in bolj objektivna od STA. Ob tem spominjamo, da je ta zrasla pred 30 leti skupaj s samostojno Slovenijo in je vse doslej ter še vedno opravlja delo enega najbolj objektivnih slovenskih medijev."

Predstavniki zaposlenih na STA zato zavračajo blatenje našega dela brez razloga in z enim samim ciljem, da bi poročali izključno po želji trenutne oblasti. 

Predstavnike koalicijskih strank še sprašujejo, ali bodo dovolili nadaljnjo razgradnjo slovenskega medijskega prostora, ali pa nameravajo, vsaj tisti, ki so to počeli doslej, zagotoviti, da se financiranje STA ne ustavi in se spoštuje večinsko voljo poslancev državnega zbora. Enako sprašujejo tudi predsednika republike in predsednika državnega zbora, ki bi morala biti prva varuha mlade, vendar očitno še vedno ne dovolj stabilne demokracije v Sloveniji.

sta slovenska tiskovna agencija | Avtor:
mikrofon Slovenija Vlada spet udarila po Slovenski tiskovni agenciji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar DarkoS
    DarkoS 13:28 25.februar 2021.

    Meni je pa povsem jasno. Denar je zagotovljen v proračunu (PKP 7), vendar to še ni dovolj za izplačilo. Potreben je pravni akt (pogodba, naročilnica,..) na podlagi katerega se izvede plačilo. Brez tega pa vam nobeden odredbodajalec ne bo odobril izplačila.

  • jakec1575 13:10 25.februar 2021.

    Cudi me, da ni vec sđs drekobrbcev pod tem clankom. Kakorkoli. STA je ustanovila RS in ne vlada. Vlada samo operativno zagotovi sredstva. Ce so lahko zdravstveni javni zavodi 30mio v minusu, potem je lahko tudi Sta. Do ene normalne ...prikaži več vlade. Ustanovitelj STA je drzava. Torej dokler ne bankrotira drzava tudi sta ne more. Po analogiji javnega zavoda.

  • sam1 13:00 25.februar 2021.

    Ozek krog firerjevih generalov ima vsa pooblastila in so postavljeni nad zakonom in pravom.....