Slovenija
63978 ogledov

Ogorčeni: "Ta izjema pri PCT je diskriminatorna"

Razkužilo razkuževanje gostilna Profimedia
Širitev obveznosti pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev razburja. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije pravi, da je širitev posledica slabe precepljenosti, račun pa je izstavljen gospodarstvu.

Od srede dalje bodo morali pogoj PCT izpolnjevati vsi uporabniki storitev in izvajalci dejavnosti, pri čemer velja nekaj izjem. Pogoja PCT tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, kamor spadajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.

"Mi smo že večkrat povedali, da je odlok posledica slabe precepljenosti slovenskega prebivalstva in da se moramo vsi zamisliti nad to posledico," je poudarila Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Lahova in dodala, da je račun za slabo precepljenost izstavljen gospodarstvu. "Trgovina ocenjuje, da bo zaradi uveljavitve novega odloka beležila upad prihodka, stroški pa se bodo povečali, saj bo treba uvesti nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT pri potrošnikih, ki vstopajo v neživilske prodajalne oz. v trgovske centre," je ocenila.

trgovina nakupovanje koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Neenak položaj znotraj panoge

Mariča Lah je ob tem opozorila tudi na neenak položaj znotraj trgovinske panoge, pri čemer jo bodo znova najslabše odnesle trgovine s tehničnim blagom. "Živilske trgovine so izjema, v trgovinah s tehničnim blagom pa bo obisk omejen," je opozorila.

Spomnila je, da je bila prav trgovina s tehničnim blagom v pandemiji že zelo prizadeta, imeli so velik upad dohodkov, morali so odpuščati. "Sklepamo, da je to tveganje obstoječega stanja in ravni precepljenosti za gospodarstvo zelo veliko, zato smo vlado pozvali k razmisleku o možnosti uvedbe obveznega cepljenja po določenih dejavnostih ali starostnih skupinah, kot bi to presodila svetovalna skupina," je povedala Lahova.

Trgovinska zbornica je poziv k razmisleku o obveznem cepljenju na vlado poslala prejšnji teden skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije.

Kot diskriminatorno Lahova medtem ocenjuje odločitev, da novi odlok med izjeme, kjer pogoj PCT ni potreben, ne uvršča živilskih prodajaln in lekarn znotraj trgovskih centrov. "Nemogoče je pogoj PCT kontrolirati pred posamično prodajalno v trgovskem centru, ampak je bolje, da se to kontrolira pred vstopom v trgovski center. Da izjema glede PCT v tem primeru za živilske trgovine in lekarne ne velja, je diskriminatorno, zato zagovarjamo, da naj bodo pogoji nadzora PCT za vse in povsod enaki," še pravi Lahova.

GZS: Kritični do odločitve vlade, da se strošek testiranja prenese na delodajalce

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti meni, da bi "vsak posameznik moral prevzeti odgovornost in tudi stroške testiranja, če se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje". Odločitev vlade, da kljub poslabšanju epidemiološke situacije ne zapira dejavnosti, na GZS pozdravljajo. Zagovarjajo čim večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju, saj bo le tako mogoče zagotoviti odprtost države v jesenskem in zimskem obdobju. 

Aleš Cantarutti | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed
Kritični pa so do odločitve, da se strošek testiranja vseh zaposlenih prenese na delodajalce. "Ocenjujemo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo – cepljenje. Po našem mnenju naj vsak posameznik nosi odgovornost za svojo odločitev ter s tem tudi za stroške testiranja, v kolikor se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov. Obenem poudarjamo, da testiranje zaposlenih v vseh dejavnostih za delodajalce poleg velike stroškovne obremenitve predstavlja tudi dodatno časovno in organizacijsko ter kadrovsko obremenitev. Glede na primerjavo držav EU je precepljenost prebivalstva v RS pod evropskim povprečjem, in sicer znaša 48,7 %, v EU pa znaša 63 %. Zato smo mnenja, da je potrebno od kolektivne odgovornosti tudi v Sloveniji preiti na osebno odgovornost vsakega posameznika," poudarja Aleš Cantarutti.

Na GZS opozarjajo še na eno pomembno stvar. "Dodatno bi radi opozorili tudi na dejstvo, da gospodarstvo ne more slediti hitrim in nejasnim spremembam vladnih odlokov, ki ne predvidevajo ustreznega prehodnega obdobja za gospodarstvo, saj se ob vsaki uveljavitvi odloka izpostavi veliko nerešenih vprašanj. Vsaka sprememba odloka namreč za posamezno podjetje predstavlja velik kadrovski, organizacijski in finančni zalogaj. Glede na to, da se s 15. septembrom 2021 za vse zaposlene v RS vzpostavlja pogoj PTC za opravljanje dela, pa se nam zastavlja tudi vprašanje, ali je na trgu dovolj testov za samotestiranje," pravi Cantarutti. 

Minister za javno upravo in predsednik inšpekcijskega sveta Boštjan Koritnik je danes inšpekcijske organe pozval, naj pri nadzoru spoštovanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja dajo poudarek preventivi in opozarjanju. "Neskladij bo potem manj, zavezanci pa bodo tak odlok lažje sprejeli in upoštevali," je ob tem poudaril. Inšpekcijam, ki bodo od srede izvajale nadzor nad spoštovanjem odloka, je predlagal, da se povežejo med seboj, predvsem pa z zdravstvenim inšpektoratom. 

SBC: Odgovornost naj bo na strani zaposlenih

Podobnega mnenja so v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC), kjer podpirajo večino ukrepov iz vladnega odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, saj so usmerjeni v varovanje kolektivnega zdravja. Prepričani so, da izpolnjevanje pogoja PCT s strani zaposlenih predstavlja eno izmed oblik ohranjanja varnega delovnega okolja. Z varovanjem kolektivnega zdravja se podjetjem in celotnemu gospodarstvu omogoča nemoteno izvajanje aktivnosti. "Ne moremo pa se strinjati z ukrepi v delu, ki celotno časovno in finančno breme glede (ne)izpolnjevanja pogoja PCT prenašajo na delodajalce, in to kljub temu da je odločitev o tem, kateri pogoj bo izpolnil, izključno na strani delavca. Zato vladi predlagamo, da se ukrep spremeni tako, da bo testiranje potekalo izven delovnega časa, obenem pa bo odgovornost za izvedbo individualna, na strani zaposlenih," pravijo v SBC. 

Opozarjajo na nejasnosti glede same izvedbe in nadzora samotestiranja. "Delodajalec mora poskrbeti, da se bo ta obveza izpolnjevala, sicer mu grozi globa, medtem ko je samostojna pravica zaposlenega, da se odloči, katero izmed možnosti bo izbral: strokovno priporočeno brezplačno cepljenje ali večkratno plačljivo periodično testiranje. Delodajalec zaposlenega ne more prisiliti, katero obliko izpolnjevanja pogoja naj izbere, kljub temu pa je dolžan nositi finančne in organizacijske posledice delavčeve odločitve, v kolikor se ta ne cepi," navajajo v SBC.

samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

V SBC želijo, da bi odgovornost za uresničevanje pogoja PCT bila na strani zaposlenega. "Če namreč posameznik ni cepljen, je njegova dolžnost, da se redno testira in o tem obvešča delodajalca. Da je breme v tovrstnih primerih v celoti na plečih delodajalca, ni ne pravično niti ni finančno in časovno vzdržno. Poleg tega s tem družbi pošiljamo napačno sporočilo, da je tudi kolektivno nižja zaščita pred virusom sprejemljiva," poudarjajo. 

Težavo po njihovem prepričanju predstavlja tudi vštevanje časa, potrebnega za testiranje, v delovni čas delavca, zaradi česar se skrajšuje efektiven delovni čas delavcev. Dodatno težavo predstavlja okoliščina, da bo delodajalec moral delovni proces znova in znova prilagajati zaradi izpada delovnih ur tistih, ki se testirajo. V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov vlado pozivajo, da pripravi zakonsko podlago, ki bo breme testiranja prenesla na posameznika, s čimer bi se uskladili pravica posameznika do svobodne izbire z odgovornostjo pri izvajanju te pravice. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • NeAnonimni 10:17 14.september 2021.

    A ne vejo, da so ukrepi odvisni od voditeljev ne od zdravstvenega stanja? Če bi šlo za zdravje, bi se testiralo tudi cepljene.. Cepljeni, ki bi bilo pozitivni, bi morali biti v karanteni.. ker tega ni.. je nekaj čudnega.

  • Avatar jezeran
    jezeran 08:33 14.september 2021.

    V trgovinski zbornici so trgovine, katere skupaj določajo cene in jih tudi skupaj dvigujejo. Vse je usklajeno in dogovorjeno. Konec koncev smo pa tako ali tako krivi sami ljudje, ker kupujemo vse tudi tisto kar ne rabimo.

  • Plavi-mil 08:28 14.september 2021.

    In to samo v Sloveniji v vseh drugih državah je pa OK.