Slovenija
695 ogledov

Ogorčeni, vlada jih je obšla

Zloraba Shutterstock
Redefinicija kaznivega dejanja posilstva. Vlada v Državni zbor poslala svoj predlog, Inštitut 8. marec se počuti izigrane.

Inštitut 8. marec je le v enem tednu zbral pet tisoč podpisov za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva. Zakona kljub temu v Državni zbor ne morejo vložiti, svoj predlog je poslala vlada. 

Na omenjenem inštitutu poudarjajo, da so jih obšli, časovnica se jim zdi milo rečeno čudna. Namreč kljub temu, da so podpise zbrali, do njih preprosto niso mogli. Vsak digitalno oddan podpis gre namreč še v obravnavo na upravno enoto. Tam ga pregleda uradnik, ga natisne, doda podpis in žig ter po pošti pošlje na naslov inštituta. 

"Včeraj so tako k nam prihajali šele podpisi, ki so bili oddani prejšnjo sredo in četrtek. Izgleda, da podpise najpočasneje procesira upravna enota Ljubljana. Uradniki in uradnice so tam sicer izjemno prijazni, ne dobijo pa potrebnih okrepitev, da bi podpisi do nas prišli hitreje," je ob tem povedala Nika Kovač z Inštituta 8. marec. 

Na inštitutu menijo, da ne gre za naključje, saj je včeraj na seji vlada določila besedilo predloga novele kazenskega zakonika in ga poslala v Državni zbor. Med gradiva seje vlade ga niso umestili, to so storili danes. 

Kovačeva pri tem izpostavlja, da je za njihov inštitut in očitno za pet tisoč podpisnikov predloga le model "samo ja pomeni ja" edini primeren za zakon. Vladnega predloga ne komentirajo, poudarjajo, da ga še niso preučili. Postopek je tak, da poslanci glasujejo najprej o tistem predlogu, ki je prvi vložen. "Če je dober, ga ne bomo ovirali," sicer sklenejo na Inštitutu 8. marec. 

LJUDJE, V ENEM TEDNU SMO Z EKIPAMI PROSTOVOLJCEV, NEVLADNIMI ORGANIZACIJAMI IN STRANKAMI ZBRALI 5000 SPLETNIH PODPISOV...

Posted by Inštitut 8. marec on Wednesday, February 24, 2021

Vladni predlog zakona 

Vlada je torej na sinočnji seji določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika.  

Predlagani sta dve spremembi, ki določata kaznivi dejanji posilstva in spolnega nasilja. Oba pomenita inkriminacijo posega v spolno samoodločbo osebe, brez njene predhodne privolitve, kar je odmik od veljavnega modela prisile. Torej za obstoj kaznivega dejanja ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo, ali zagroziti, in se tudi ne zahteva, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, saj mora žrtev pred kakršnim koli spolnim dejanjem s tem soglašati in svojo privolitev konkludentno ali z besedami izraziti, je zapisano v gradivu.

Privolitev je v predlaganih novih drugih odstavkih obeh členov opredeljena kot posledica svobodne volje osebe, kar pomeni, da ne sme biti podrejena kakršnimkoli prisilnim okoliščinam v zvezi s svojo voljo. Dodan je tudi pogoj, v skladu s katerim mora biti oseba sposobna sprejeti tako odločitev za spolnost. 

S tem so izločeni primeri žrtev, ki so mlajše od petnajst let, v zvezi s katerimi se glede na 173. člen KZ-1 domneva, da – razen v okoliščinah iz petega odstavka 173. člena KZ-1 – soglasja k spolnosti ne morejo podati. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Šakal. 17:25 25.februar 2021.

    Pa kaj ste pričakovali od te fašistične horde? A ne veste kaj jim je interes a še ni dovolj očitno in jasno? Malo pod hladen tuš, da se prvo zbudite.